"ŽALOSNO JE ŠTO NE RAZUME NAŠU POLITIKU" Bajdenu stigao odgovor od Japana

Tanjug

04. 05. 2024. u 22:00

OCENA američkog predsednika Džozefa Bajdena da je Japan ''ksenofobična zemlja'' zbog čega se suočava sa ekonomskim problemima nije zasnovana na razumevanju japanske politike, rekao je neimenovani japanski zvaničnik za AP.

ЖАЛОСНО ЈЕ ШТО НЕ РАЗУМЕ НАШУ ПОЛИТИКУ Бајдену стигао одговор од Јапана

Foto: Tanjug/AP

Ranije ove nedelje, na skupu prikupljanja sredstava za kampanju, Bajden je rekao da su Japan i Indija, zajedno sa Rusijom i Kinom ''ksenofobične“ nacije koje ne žele da prihvate imigrante, navodeći to kao razlog za ekonomske probleme tih zemalja.

Bela kuća je saopštila da Bajden nije nameravao da uvredi Japan i Indiju, ''već je jednostavno izrazio širi stav SAD po pitanju imigracije''.

Japan je svestan Bajdenove primedbe, kao i naknadnog pojašnjenja Bele kuće, izjavio je zvaničnik.

Istakao je da je žalosno što deo Bajdenovog govora nije zasnovan na tačnom razumevanju japanske politike, ali da Tokio razume da je Bajden dao primedbu da bi naglasio prisustvo imigranata kao američke snage. Japansko-američki odnosi su ''jači nego ikad“, kao što je premijer Fumio Kišida pokazao tokom svoje posete SAD u aprilu, dodao je zvaničnik.

Japan je poslednjih godina ublažio imigracionu politiku kako bi olakšao stranim radnicima da dođu i ostanu u Japanu, zbog pada nataliteta i smanjenja broja stanovnika. Indijski ministar spoljnih poslova Subrahmanjam Džaišanka takođe je demantovao Bajdenove komentare, istakavši da zakonodavstvo indijske vlade pozdravlja migrante koji dolaze u zemlju.

BONUS VIDEO: RUSKA ARTILjERIJA IZVODI NAPAD - Posade 2S3 Akacija u jurišnoj akciji u pravcu Avdejevke

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POGINULO TROJE ŠPANSKIH DRŽAVLJANA, OGLASIO SE I PREMIJER: Naoružani napadači otvorili vatru, ranjeno još sedmoro osoba