OVO ĆE PROMENITI LICE SRBIJE: Selaković - Posle ekonomske obnove, sledi duhovna kulturna i umetnička modernizacija (FOTO)

Novosti online

18. 05. 2024. u 14:19

MINISTAR kulture Nikola Selaković istakao je na Savskom trgu, tokom predstavljanja projekata koji će biti realizovani u okviru prestižne Međunarodne izložbe EXPO 2027, da posle ekonomske obnove naše zemlje, sledi i ozbiljna duhovna, kulturna, umetnička obnova Srbije, a ona upravo počinje ovim velikim projektima u našem glavnom gradu Beogradu.

ОВО ЋЕ ПРОМЕНИТИ ЛИЦЕ СРБИЈЕ: Селаковић - После економске обнове, следи духовна културна и уметничка модернизација (ФОТО)

Foto: Printskrin

Selaković je poručio da je fantastično što se upravo danas, na Međunarodni dan muzeja i Evropsku noć muzeja, predstavljaju infrastrukturni projekti u oblasti kulture koji u potpunosti menjaju lice ne samo Beograda, već i čitave Srbije i da će naš glavni grad dobiti preko 50 hiljada kvadratnih metara muzejskog prostora.

- Podsetiću da je Savski trg, do pre samo nekoliko godina, bio jedan od delova grada koji se zaobilazio, ovde niste dolazili osim ako ste stizali železnicom negde iz daleka, a onda gledali kako što pre da se sklonite odavde. Ovo je danas jedan od najlepših trgova u Beogradu. Njega krasi ova zgrada stare Železničke stanice iz 1884. godine, u kojoj ćemo u narednim mesecima, dakle, ne u narednim godinama, nego narednih 2 do 3 meseca već, imati jedno veliko gradilište Istorijskog muzeja Srbije, rekao je Selaković.

Ministar je ukazao da će objekat nekadašnje Pošte broj 2 arhitekte Momira Kurunovića, koji je bio ozbiljno oštećen i potpuno izmenjen tokom Drugog svetskog rata, dobiti svoj stari izgled, ali kao potpuno nova zgrada.

- Prvi put imaćemo Dečji muzej, po ugledu na ZOOM muzej u Beču, koji treba da bude inkubator da od naše dece stvori buduće ljubitelje i poslanike kulture, buduće umetnike i kulturne radnike, dodao je Selaković i najavio je da će u okviru tog muzeja biti i dve pozorišne scene, kao i da će Muzej grada Beograda napokon imati svoj dom i da će po kvadraturi biti najveći muzej u Srbiji.

Dodao je i da će niz Savsku ulicu, u zgradi bivšeg „Jugošpeda“ ili Fabrike hartije Milana Vape, biti novi muzej Nikole Tesle.

Ministar kulture je istakao da će sa druge strane Save biti izgrađen kapitalni objekat, odnosno Prirodnjački muzej, što, svakako, zaslužuje ustanova sa više od dva miliona eksponata u svom depou, koja baštini tradiciju dugu 130 godina.

BONUS VIDEO: BRUTALNA KAMPANjA LAŽI IZ SARAJEVA: Evo šta je Vučić zaista rekao

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA IZNENAĐENA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što su tada uradili pojedini zaposleni u klubu - sve je zapanjilo