UMESTO SEDATIVA - ČAJ OD KAMILICE: Dragoceni lek iz prirode, obavezno je sada naberite i čuvajte za zimu

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

03. 05. 2024. u 17:00

U OVO doba godine žanju se zasadi kamilice, pa obavezno na pijacama potražite celu sušenu biljku kako biste je obezbedili u dovoljnim količinama, jer kamilica je dragoceni lek iz prirode.

УМЕСТО СЕДАТИВА - ЧАЈ ОД КАМИЛИЦЕ: Драгоцени лек из природе, обавезно је сада наберите и чувајте за зиму

Foto Shutterstock

Lekovita svojstva kamilice mogao je da iskusi svako ko je popio šolju čaja od ove biljke. Ona deluje umirujuće na nervni sistem i smiruje "uznemireni" želudac. Međutim, kamilica je mnogo više od prirodnog sedativa. Gastroenterolozi tvrde da redovno ispijanje čaja od kamilice utiče na stvaranje dobrih bakterija u crevima i pomaže da se eliminišu gasovi.

Foto: Free Images Pixabay

Cvetovi kamilice mogu da imaju antidijabetičko delovanje. Naime, pokazalo se da ispijanje čaja od kamilice nakon tri obroka dnevno tokom osam sedmica značajno smanjuje nivo insulina u serumu i koncentraciju HbA1C15 kod osoba sa dijabetesom tipa 2. Štaviše, čaj od kamilice pomaže procesu otpuštanja šećera u crevima, pa tako sprečava transport fruktoze i glukoze kroz telo. To može da bude koristan alat za upravljanje apsorpcijom šećera i metabolizmom kroz minimiziranje skokova glukoze u krvi.

Čaj od cveta

ZA eliminaciju gasova najdelotvorniji je čaj od cveta kamilice. Supenu kašiku sušenog cveta prelijte šoljom ključale vode. Ostavite da odstoji pet do deset minuta, procedite i pijte tri do četiri šolje dnevno.

Važno je da se zna da ne postoji pogrešno vreme kada se pije čaj od kamilice. Ipak, idelano bi bilo da ga pijete posle obroka, jer umiruje želudac i smanjuje skokove šećera u krvi. Osim toga čaj od kamilice je dobrodošao u prilikama kada ste nervozni, kada želite da se opustite i kada ste žedni ili slabo hidrirani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)