KAKO SU RADNICI DOBIJALI STANOVE: Obeležavanje 1. maja podsetilo na neka davno prošla vremena u Beogradu

A.Z.K.

04. 05. 2024. u 05:00

OBELEŽEN je još jedan Međunarodni praznik rada, osim što je ovo prilika da se zaposleni odmore i uživaju sa prijateljima i porodicom, 1. maj sa sobom nosi i duh solidarnosti i sećanja na borbu radnika za veća prava.

КАКО СУ РАДНИЦИ ДОБИЈАЛИ СТАНОВЕ: Обележавање 1. маја подсетило на нека давно прошла времена у Београду

Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd

Kako bi se pokazala briga o radničkoj klasi u Beogradu su početkom prošlog veka počeli da se grade stanovi namenjeni radnicima u industriji. Izgradnja kompleksa u prestonici menjala je i njen identitet jer je grad počeo da se širi izvan centra i da se "osvajaju" novi prostori.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd

Prvi stanovi namenjeni radničkoj klasi podignuti su na prostoru koji je bio udaljen od varoši i koji je počeo da se reguliše oko 1900. godine. Po odlasku Turaka iz grada započet je nagli razvoj Beograda, a tada je prestonica počela da se širi izvan šanca, tačnije iza Francuske ulice. Ovaj prostor bio je neizgrađen ali je bio namenjen za industrijsku zonu, zato je u ovom delu planirana i izgradnja stanova za radnike.

Evropski model

KADA je u Engleskoj počeo da se povećava broj radnika i građana u gradovima 1898. godine promovisana je ideja o "vrtnom gradu". Francuska je donela zakon o izgradnji radničkih stanova, međutim Beč je u svojim novoizgrađenim naseljima obezbeđivao radnicima komforne stanove, kako bi se zadovoljile potrebe onih koji u njima žive.

- Problem radničkih stanova se javio istovremeno kad je i broj industrijskih radnika počeo da se umnožava neslućenom brzinom - rekli su u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Beograda. - Ovo je problem sa kojim se Zapadna Evropa susrela sredinom 19. veka u Srbiju i Beograd stigao je početkom 20. veka. Bilo je neophodno obezbediti stanove za veliki broj građana sa skromnim prihodima koji nisu bili u stanju da sami obezbede smeštaj. U Engleskoj i Francuskoj javila se ta ideja o izgradnji jeftinih stanova, a istu praksu imo je i Beč u kom su građena čitava naselja za radnike. Opština Beogradska ugledala se na austrijsku prestonicu pa je 1909. godine doneta odluka da se i kod nas izgrade stambeni objekti za radnike na Dorćolu.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd

Ovaj projekat uradila je prva žena arhitekta Jelisaveta Načić, a prvobitni kompleks sastojao se od tri zgrade. Za gradnju radničkih stanova odabrane je prostor koji okružuju ulice Komnen Barjaktara, Herceg Stjepana, Venizelosove i Senjanin Ive.

- Sredstva za izgradnju objekata bila su skromna, pa na fasadama nema dekoracije osim plitke plastike u stilu secesijske provenijencije iznad i ispod prozorskih otvora - govore u Zavodu. - Tokom 1924. godine dodato je još objekata i tako je ceo blok koji okružuju ove ulice zatvoren zgradama.Ove zgrade imaju značajnu kulturno-istorijsku vrednost, i najstariji su ovakav kompleks u Beogradu. Ovi objekti predstavljaju i kulturno dobro.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)