DO 14. MAJA ULAZ BESPLATAN: Počela 113. kupališna sezona na novosadskom Štrandu

Lj. PRERADOVIĆ

02. 05. 2024. u 11:35

NA najuređenijoj plaži na Dunavu, novosadskom Štrandu, otvorena je 113. kupališna sezona, a ulaz je do 14. maja besplatan.

ДО 14. МАЈА УЛАЗ БЕСПЛАТАН: Почела  113. купалишна сезона на новосадском Штранду

Foto: Gradsko zelenilo

Na predlog gradonačelnika Novog Sada doneta je odluka da cena ulaznica ostane ista kao prethodnih godina i da dnevna ulaznica košta 50, a sezonska bez popusta 1.045 dinara, dok sezonska sa popustom i ulaznica za pravna lica košta 850 dinara. Izrada kartice za sve vrste ulaznica košta 300 dinara, s tim da velike kabine imaju pravo na četiri, a male na dve besplatne sezonske karte.

Sa plaže su uklonjene vetrozaštitne ograde, a sa bagerom je poravnat peščani deo plaže na čitavoj dužini od 600 metara. Mašina za prečišćavanje peska od nečistoća je prečistila svih 600 metara dužine, a iz priobalnog dela su radnici ručno vadili grane i otpad koji je Dunav naneo.

- U gornjem peščanom delu plaže urađeno je ručno fino grabljanje i uklanjanjU nečistoća – navode u JKP „Gradsko zelenilo“ šta je urađeno pre otvaranja kupališne sezone. - Bove kojima se u vodi obeležava bezbedna zona kupanja, čiste se i pripremaju za postavljanje, spasilačke kule su pripremljene i postavljene na svoje pozicije.

Institut za javno zdravlje Vojvodine uradio je uzorkovanje vode iz Dunava, na tuševima i fontanama, kao i ugostiteljskim objektima. Uzorak površinske vode Dunava je, kako navode u JKP „Gradsko zelenilo“ koje upravlja plažom, dobrog ekološkog statusa i odgovara propisanim zahtevima druge klase, te su kupanje i rekreacija dozvoljeni. Voda za piće je zdravstveno ispravna.

HUMANITARNI PONEDELjAK

“GRADSKO zelenilo” će i ove godine nastaviti akciju „Humanitarni ponedeljak“ kada se ulaz na plažu ne naplaćuje, već je sav prihod koji posetioci dobrovoljno prilože namenjen sugrađanima koji se bore sa teškim i retkim oboljenjima i kojima je ovakva vrsta pomoći neophodna. Svi Novosađani, koji imaju potrebe za ovakvom vrstom pomoći, svoje zahteve mogu dostaviti na glavnu blagajnu Štranda.

Tokom zime i proleća urađeni su važni pripremni radovi. U delu plaže iza mosta urađeno je podmlađivanje oblikovanjem i proređivanjem krošnji. U okviru projekta “Sanacija zelenila na teritoriji grada Novog Sada” posađeno je 25 novih stabala na mestima gde se nalazilo drveće koje je polomljeno u oluji 2023.

- Zasejano je 3.000 kvadrata novog travnjaka, na klackalicama i ljuljaškama postavljene su nove sedalice- navode u „Zelenilu“ šta je urađenpo. - Očišćeni su krovovi svih objekata, a izvršena je dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija svih kabina. Travnjaci i drveće na celoj plaži, tretirani su protiv krpelja. Takođe, kao i ranijih godina angažovani su spasioci lekarska služba i obezbeđenje. U toku je izrada kalendara kulturno-zabavnih, edukativnih i sportsko-rekreativnih dešavanja na kupalištu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)