SRBIJA - EVROPSKA BOKS SILA! Potvrda - 20 medalja na Evropskom prvenstvu

Novosti online

30. 04. 2024. u 10:35

Pre samo osam godina srpski boks je bio na marginama, disao na škrge. Klupski boks, republička liga, učešće na evropskim i svetskim šampionatima, pripreme za takmičenja... sve je bilo zamrlo. A sada...

СРБИЈА - ЕВРОПСКА БОКС СИЛА! Потврда - 20 медаља на Европском првенству

FOTO: BSS / Emilija Jovanović

Plemenita veština ovde kreće da se diže iz pepela 2017. kada se pravi strateški plan preporoda, novog života ovog sporta u Srbiji.

Uz taj plan, ideje i veliki rad predsednika BSS Nenada Borovčanina stao je svim srcem i dao svu podršku predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Od tada do sada podrška i rad su neprestani, a danas za rezultat imamo 20 medalja sa upravo završenog prvenstva Evrope za seniorke i seniore koje je održano u beogradskoj hali „Aleksandar Nikolić".

Nikada do sada Srbija nije imala ovaj broj medalja na jednom šampionatu ovog ranga i renomea. Rad se isplati, vera se isplati, ljubav se isplati!

Srbija je na šampionatu Evrope u Beogradu gde je pokazala da je kao i uvek najbolji domaćin, osvojila rekordan broj medalja, čime je zauzela drugo mesto u ukupnom poretku svih zemalja učesnica, a bilo ih je 34, sa 337 takmičara u obe konkurencije. Prvo mesto kao najuspešnija zemlja prvenstva „Starog kontinenta" prema EUBC i IBA kriterijumima zauzela je Rusija, na trećoj poziciji je Turska.

Najuspešnija bokserka EP Beograd 2024. je mlada i zlatna zvezda srpskog ringa Sara Ćirković, dok je najbolji bokser šampionata Bugarin Rami Mofid Kivan.

Bokserska Sara Ćirković - šampionka Evrope 2024 / FOTO: BsS / Emilija Jovanović

Evropsko prvenstvo 2024. prvi put u istoriji održano je zajedno, u muško-ženskom formatu, 45. po redu za muškarce, 14. za žene. Prvi put imalo je novčan nagradni fond koji je brojao milion dolara iza kojih stoji IBA (Svetska boks asocijacija) kao pomoć evropskom boksu i njegovom krovnom savezu EUBC (Evropska boks konfederacija).

Organizator najspektakularnijeg evropskog šampionata do sada bio je Bokserski savez Srbije uz podršku države i njenih sportskih institucija, Ministarstva sporta, Olimpijskog komiteta Srbije, Sportskog saveza Srbije i Sekretarijata za sport Grada Beograda i samih najvećih institucija boksa sveta i evrope.

Svi mečevi prenošeni su na TV Arena "fajt", kao i nekoliko međunaronih TV kuća koje su otkupile prava prenošenja.

Osvajači medalja za Srbiju na Evropskom prvenstvu u boksu 2024

U godini kada slavimo 290 godina od osnivanja prve boks škole u svetu, srpska boks škola je jača nego ikada, a iza nje stoje rad red i diciplina, vizija nove i lepše budućnosti.

Ženski tim Srbije, pod svodovima legendarne hale gde je prvi događaj po njenom osnivanju bio upravo evropski šampionat u boksu, izbrojao je 11 medalja, od toga tri zlata (Sara Ćirković 54kg, Natalija Šadrina 60kg, Kristina Kuluhova 63kg), jedno srebro Kristina Nađ Varga 48kg i sedam bronzi (Nina Radovanović 50kg, Dragana Jovanović 52kg, Anđela Branković 57kg, Milena Matović 66kg, Nikolina Gajić 75kg, Elma Hajrović 81kg, Sara Miljković +81kg) prevođene selektorom Mirkom Ždralom i trenerima Pedro Granado Ranceoml, Alanom Bičenovim, Sašom Grdeljevićem i Stojanom Kneževićem.

Bokserke Srbije posle Evropskog prvenstva 2024 / FOTO: BSS / Emilija Jovanović

Muška boks selekcija Srbije na EP u Beogradu osvojila je devet medalja, od toga jednu zlatnu Jovan Nikolić 71kg, dva srebra Rasko Simić 80kg i Dušan Veletić +92kg i šest bronzi: Rade Joksimović 48kg, Omer Ametović 51kg, Vahid Abasov 67kg, Almir Memić 75kg, Veljko Ražnatović 86kg, Sadam Magomedov 92kg, prevođeni selektorom Milanom Piperskim i trenerom Luisom Frometom Matosom.

Bokseri Srbije po završetku šampionata Evrope u Beogradu 2024 / FOTO: BSS / Emilija Jovanović

Boks je olimpijski sport, oličenje junaštva, hrabrosti, iskrenosti prema sebi i drugima, gradi identitet, temperament, uči samokontroli, samopoštovanju, disciplini koja znači život. Nastao je pre više od 5000 godina i još uvek traje, još uvek ima istu nit koja povezuje sve i koja ga držni na pijedestalu plemenite veštine.

Srbiju čekaju Olimpijske igre u Parizu za koje su norme izborili Sara Ćirković, Natalija Šadrina i Vahid Abasov. Priliku da im se pridruže ima još naših reprezentativaca kako kod dama tako i kod muškaraca kroz kvalifikacioni turnir koji se održava na Tajlandu od 21.  maja do 3. juna 2024.

Bonus video: Defile ruskih boksera uz ovacije beogradske publike

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)