POŽAR NA SVETOJ GORI: Vatrena buktinja "progutala" deo manastira (VIDEO)

Novosti online

05. 03. 2024. u 10:43

VATRENA buktinja je progutala deo skita Svetog Pantelejmona, izdvojenog dela manastira Kutlumuš. Kako se navodi, požar koji je izbio u nedelju progutao je jednu Svetu keliju Bogorodice Životvornog izvora.

ПОЖАР НА СВЕТОЈ ГОРИ: Ватрена буктиња прогутала део манастира (ВИДЕО)

Foto: printskrin/Instagram/npress.gr

Prve varnice unutar kompleksa manastira na Svetoj Gori buknule su u 9.40 i oglasila se uzbuna. Ubrzo je na teren izašlo pet vatrogasnih vozila sa 10 vatrogasaca. Na bezbedno je evakuisan jeromonah Teofilakt, koji se nalazio tu.

Vatra se brzo povećala i cilj je bio da se spreči da se proširi na susedne kelije, koje su bile veoma blizu i u kojima živi na desetine monaha. U borbi sa plamenom mnogi monasi iz susednih kelija su brzo pritekli u pomoć.

Kako pišu grčki mediji, zgrada kelije u sklopu manastira na Svetoj Gori je skoro potpuno uništena.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Npress Media (@npress.gr)

Među ktitorima i car Dušan

Manastir se prvi put pominje 1169. godine. Gradio ga je vizantijski car Aleksije Komnin u XII veku. Ime asocira na Turkmenistan i jednog istoimenog potomka vladara Kutlumuša I (umro 1063) iz maloazijske grane Turaka Seldžuka, koji je prihvatio hrišćanstvo. Kutlumuš je često tokom svoje istorije bio rušen i obnavljan.

U drugoj polovini 14. veka do tada skromni manastir je doživeo procvat. U nekoliko spisa spominju se izdašni ktitori: srpski car Dušan, carica Jelena (monahinja Jelisaveta), despot Jovan Uglješa i njegov tast kesar Vojihna, Vuk Branković. Kasnije je u manastiru boravio arhimandrit Gerasim Zelić.

Manastir se od 1988. godine, zajedno sa ostalih devetnaest svetogorskih manastira, nalazi na UNESKO listi svetske baštine u sklopu spomenika srednjeg veka ujedinjenih pod zaštićenom celinom Planina Atos.

(Blic)

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)