KOP BIZNIS FORUM: Srpski Davos na putu u zajedničku prosperitetniju budućnost

Novosti online

18. 03. 2024. u 09:54

OVOGODIŠNjI 31. Kopaonik biznis forum okupio je više od 1600 učesnika koji su u ukupno 42 sesije razgovarali o različitim ekonomskim i društvenim pitanjima u doba kriza.

КОП БИЗНИС ФОРУМ: Српски Давос на путу у заједничку просперитетнију будућност

Foto: NIS

Da srpski Davos nije samo biznis forum, već mesto akademske rasprave, potvrđeno je i učešćem domaćih i stranih eminentnih predstavnika akademske zajednice. Uvedene su brojne teme od značaja za društveni razvoj, a nisu zanemarene ni tradicionalne makroekonomske teme, kao i one koje se odnose na pojedine industrije.

Prisutni su mogli da slušaju i panele koji su bili posvećeni obrazovanju, veštačkoj inteligenciji, kreativnoj industriji, klimatskim promenama, tržištu rada, rodnoj ravnopravnosti, ženama liderima u biznisu, ulozi sporta u biznisu i društvu, mladima – generaciji Z i Alfa, ESG-u i drugim temama…

Paneli koji su se odnosili na održivi razvoj:  

1. PANEL 6: ESG STANDARDI - NOVO POGLAVLjE U RAZVOJU POSLOVANjA

2. PANEL 10: KLIMATSKE PROMENE - UTICAJ NA EKONOMIJU I DRUŠTVO

3. PANEL 17: PUT KA ENERGETSKOJ TRANZICIJI 

4. PANEL 32: AKCIONI PLAN ZELENE TRANZICIJE ZA SRBIJU

5. PANEL 33: RODNA RAVNOPRAVNOST  ZA DRUŠTVENI I EKONOMSKI RAZVOJ 

Posebnu pažnju prisutnih privukao je panel „Put ka energetskoj tranziciji“ na kom je zajednički ocenjeno da je energetska tranzicija u Srbiji pokrenuta i da predstavlja nepovratan proces, ali da mora biti sprovedena postepeno, odgovorno i bez narušavanja energetske sigurnosti.

 - Uspeli smo da preokrenemo priču i promenimo kontekst i regulatorni okvir, kao i da pokrenemo nepovratan proces zelene tranzicije u našoj zemlji. Ali, moramo odgovorno to da radimo i budemo svesni ograničenja i polazne pozicije, koja je ipak nezahvalna po pitanju našeg energetskog miksa, jer se više od 60 odsto oslanjamo na energiju iz uglja - navela je ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, naveo je da kompanija pruža pun doprinos energetskoj tranziciji i da su ciljevi NIS-a usklađeni sa ciljevima EU i Srbije u toj oblasti.

Prema njegovim rečima, NIS je učinio značajne korake u svojoj energetskoj tranziciji i radi na projektima poput ugradnje solarnih panela na benzinskim stanicama, izgradnje vetroparka, izdvajanja i utiskivanja CO2, daljeg razvoja mreže punjača za električne automobile na stanicama za snabdevanje gorivom.

Put u bolju budućnost

Veoma zapažen bio je i Panel „Rodna ravnopravnost za društveni i ekonomski razvoj“ na kom je istaknuto da rodnu ravnopravnost ne treba doživljavati kao borbu žena da ostvare veća prava na štetu muškaraca, već kao put u zajedničku prosperitetniju budućnost.

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, koja je moderirala diskusijom, ocenila je da su u svetu i dalje jake predrasude da su muškarci bolji lideri i biznis rukovodioci. Takođe, ona je navela da je zabeležen pad udela žena na rukovodećim pozicijama na globalnom nivou, te da bi sadašnjim tempom jaz u rodnoj ravnopravnosti mogao da bude prevaziđen za oko 130 godina.

Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a, na panelu je govorio o značaju rodne ravnopravnosti za velike poslovne sisteme.

On je najpre kazao da se stvari menjaju nabolje i u energetskoj industriji, te da su nove tehnologije prilika za žene da počnu da se bave poslovima koji su tradicionalno percipirani kao muški u naftno-gasnom sektoru.

Smirnov je istakao da je potrebno promeniti način razmišljanja o rodnoj ravnopravnosti, jer nije reč o borbi žena za veća prava, već o saradnji usmerenoj na bolji život.

Na panelu je učestvovao i glumac Milan Marić koji je istakao da je bitno diskutovati o pitanju rodne ravnopravnosti i pritom imati u vidu specifičnosti našeg društva.  Prema njegovim rečima, pojedini muškarci rodnu ravnopravnost vide kao atak na svoja prava i zato je potrebno ići korak po korak, dok promene ne mogu da ostanu samo na direktivama za kompanije, već se mora imati u vidu šta se dešava unutar porodica, javnog prostora, šireg društva.

Tradicionalno, o osnovnim tendencijama na Kopaonik biznis forumu govorio je Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije, organizatora ove manifestacije. Osnovni zaključak, prema rečima  Vlahovića,  jeste da je godina pred nama i dalje neizvesna.

 - Očekujem da će godina pred nama biti nešto relaksiranija i lakša kada je u pitanju životni standard. Pre svega zbog toga što će inflacija biti niža, očekuje se pad kreditnih stopa i kamatnih stopa od strane Evropske centralne banke od polovine ove godine, što će sveukupno pojeftiniti kredite i na taj način između ostalog olakšati život našem stanovništvu u narednoj godini – konstatovao je Vlahović na završnoj sesiji ovogodišnjeg Foruma. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo