POGLED ISKOSA: Magija crteža

Dejan Đorić

05. 03. 2024. u 09:45

TOKOM februara i marta u beogradskoj "Galeriji 73" na Banovom brdu traje veća izložba crtača i slikara Javora Rašajskog (Vršac, 1946) pod nazivom "Magija crteža".

ПОГЛЕД ИСКОСА: Магија цртежа

Javor Jašajski "Krilo zlatovrane"Foto autor

Ovaj umetnik iz generacije školovane oko 1968, predstavio je u tom sjajnom, velikom prostoru, svoje nove crteže i neke od starih. Reč je o ostvarenjima kamernog formata, u koja su uloženi neposrednost i potpuno intimni rad crtača saobraženog podlozi, ruci i alatki.

To su pravi crteži, izvedeni po svim pravilima crtačke umetnosti a ne neki megalomanski projekti, eksperimenti i pseudoavangardna iživljavanja. Ova dela upućena su dubljim slojevima bića, zato ih publika sa takvom pažnjom razgleda, crtani su satima i danima i ne mogu se iscrpeti letimičnim pogledom. Rašajski ulaže celu svoju umetničku volju u svaki svoj rad, ne odstupa u kvalitetu i ne uzmiče sa godinama, u dobi kada su mnogi likovni umetnici stvaralački propali ili napustili umetnost. On stvara studije, recimo to u pohvalnom smislu, sa manijakalnom preciznošću, posvećenošću pravog adepta crtačke umetnosti, na način starih majstora, kako više niko ne ume da crta. Decenijama istražuje severnu renesansu po evropskim muzejima i pre svega se raduje crtežima starih majstora, stoga ide njihovim tragom. Crtež je visok vid likovnog izražavanja, svojevrsna esencija likovnosti, kičma i stub celokupne građevine vizuelne umetnosti. Zato Rašajski crtežu pristupa sa krajnjim poštovanjem, pažnjom i obazrivošću, inače bi rezultat bio traljav. Njegove teme su večne, univerzalne, moralne i religiozne: vitez, smrt i đavo, životinja, gmizavac i ptica u odnosu prema čoveku, prodor u magiju, hrišćanstvo i demonizam.

Začudo ovaj prastari govor, ovakva tematika iz ponora ljudske duše i dalje anesteziranom savremenom čoveku ateisti mnogo toga govori, dodiruje ga i iznenađuje. Kao da je sada u vreme posttehnološkog digitalnog mulja trenutak da se na čistini srca susretnemo sa jednom travkom, ptičjim perom ili krilom. Priroda i onostrano i sada govore o tajnama a sm crtež je velika tajna.

Rašajski ukazuje da je prava umetnost vanvremena, ne zanimaju ga aktuelne dileme moderna - postmoderna - smrt umetnosti. On ispituje nemoguće: zapretene slojeve crteža, nagomilavanja i zdruzgavanja materije i stvorenja, oprobava finoću i zategnutost linije, pronalazi za svaku formu njenu meru u liniji i modelaciji, služeći se moćnim sredstvom starih majstora - crno-belim odnosima. Kako je rekao Đorđe Kadijević, niko tako više ne crta u našoj umetnosti.

"Magija crteža" je izložba koju je osmislio i dao joj naziv legendarni likovni kritičar Đorđe Kadijević. Ostvarena je njegovim zalaganjem mimo konkursa, on je napisao uvodni tekst u katalogu i govorio nadahnuto na otvaranju izložbe, mada ima devedeset dve godine. Time je obeležena izložba Rašajskog održana u istoj galeriji pre trideset godina, 1994. kada je galerijom upravljao sam Kadijević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)