MOMIROVIĆ SAOPŠTIO VAŽNE PODATKE: NR Kina je za deset godina uložila 5,5 milijardi dolara u srpsku privredu

Novosti online

30. 04. 2024. u 17:21

NR Kina se nalazi među najznačajnijim ekonomskim partnerima Srbije, i najvećim investitorima, a u srpsku privredu, u periodu od 2014. do 2023.godine uložila je 5,5 milijardi dolara, rekao je ministar trgovine Tomislav Momirović nakon što je danas održan Medijski i naučnoistraživački seminar Republike Srbije i NR Kine u organizaciji Instituta Sinhua.

МОМИРОВИЋ САОПШТИО ВАЖНЕ ПОДАТКЕ: НР Кина је за десет година уложила 5,5 милијарди долара у српску привреду

Foto: MUST

- Dodatni impuls unapređenju bilateralne trgovinske saradnje pružiće liberalizacija spoljne trgovine između naše dve zemlje omogućena nedavnim potpisivanjem Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i NR Kine - istakao je ministar Momirović i dodao da je NR Kina u 2023. godini bila naš drugi spoljnotrgovinski partner sa ukupnim iznosom razmene od 6,1 milijarde dolara, a ujedno i naše sedmo izvozno tržište sa učešćem od 4% u ukupnom srpskom izvozu.

- Robna razmena odvija sa stalnim trendom uvećanja obima i za poslednjih 10 godina ukupna vrednost robne razmene povećana je 4 puta. Naš izvoz u NR Kinu je u poslednjih 10 godina povećan nešto više od 87 puta - podvukao je ministar Momirović.

Foto: MUST

Zajednička realizacija infrastrukturnih i energetskih projekata, povećanje obima investicija i trgovinske razmene, deo su šireg konteksta unapređenja kako bilateralne saradnje naše dve zemlje, tako i pozicioniranja na međunarodnoj ekonomskoj sceni, uz sprovođenje u delo ideje „Novog puta svile“.

- U tom cilju, zajedno sa našim kineskim partnerima gradimo i „Srpsko-kineski industrijski park Mihajlo Pupin“, a današnja manifestacija sa uglednim izlagačima predstavlja odličnu priliku  da se dodatno intenzivira saradnja na svim nivoima, i na taj način doprinese društvenom i ekonomskom boljitku građana - zaključio je Momirović.

BONUS VIDEO: Hrvat iz Bundestaga: Strašno smo pritisnuli Vučića!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!