AS NA JEDNOJ STRUNI: Vrhunski guslar Goran Perović Cuca baštinik srpske tradicije

V. KADIĆ

01. 05. 2024. u 07:45

GOTOVO da nema kuće na prostoru Crne Gore, Hercegovine, Romanije, Šumadije, Kosova i Metohije gde se zvuk gusala ne čuje. Srpske gusle su svoj put u Evropu prokrčile pre više od dva veka kada im se divio tadašnji krem evropskog pesništva. Baštinu koju su pokolenjima ostavili usmeni pevači nasledili su Radovan Bećirović Trebješki, Božo Đuranović i Živojin Đukanović Zvicer, a u novije vreme Slavko Perošević, Žarko Bojić, Rajo Jovanović.

АС НА ЈЕДНОЈ СТРУНИ: Врхунски гуслар Горан Перовић Цуца баштиник српске традиције

Privatna arhiva

Jedan iz plejade vrhunskih guslara je Goran Perović Cuca iz Nikšića, koji se okitio titulom šampion Crne Gore, ali i mnogim drugim odličjima. Njegov uspon počeo je sa prvim CD-om i pesmom "Pivska vila" koju je napisao Žarko Bojić, posvećen svetoj mučenici Jagliki Pivljanki (Adžić).

- Ona je stradala u pivskom pogromu u Drugom svetskom ratu kada je zločinačka SS divizija Princ Eugen napravila stravične zločine u tom kraju kada je stradalo 1.290 Pivljana, a samo iz porodice Blagojević - njih 250. Stradala je i Jaglika, sveta devojka, koja nije dozvolila da je krvnici obečaste, već im se istrgla iz ruku i skočila u vatru u kolibu u kojoj su goreli njeni iz familije. Njeno telo je sagorelo, a duša vaskrsnula - priča Perović s ponosom ističući da je njegova karijera upravo krenula sa pesmom o ovoj svetiteljki Srpske pravoslavne crkve. - I pesma "Pod stoletnim maslinama" istog autora obeležila je Goranovu karijeru.

Velikog odjeka imala je pesma o patrijarhu Pavlu, kao i o blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju. Kao učesnik litija za odbranu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori inspirisan biblijskim scenama opevao je i te događaje o kojima je brujao svet.

Nikšić perjanica guslara

PEROVIĆ s ponosom ističe da je Nikšić perjanica srpskih guslara. Sa toga prostora su, kako navodi, stvoreni prvaci pevanja uz gusle i najveći guslari poput Branka Perovića, Miša Vujovića, Boška Vujačića, Đorđa Koprivice, Milomira Miljanića, Stevana Miša Popovića, Veljka Đuranovića, Slavka Goranovića, Baća Todorovića, Đura Krsmanovića, Labuda Tomića i mnogih drugih. Nikšić je dao najveće epske pesnike, a mlađi naraštaji slede ono što su im velikani ostavili kao baštinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)