uživoRAT U UKRAJINI: Oslobođena Marinovka u DNR; Grupa „Zapad“ poboljšala je taktički položaj duž linije fronta

Novosti online

27. 09. 2024. u 07:40 >> 13:48

RAT u Ukrajini ušao je u 947. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Ослобођена Мариновка у ДНР; Група „Запад“ побољшала је тактички положај дуж линије фронта

FOTO: Tanjug/AP

Najvažnije informacije iz brifinga ruskog Ministarstva odbrane o situaciji u Kurskoj oblasti:

- Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom nedelju dana na kurskom pravcu više od 330 vojnika i 16 jedinica oklopne tehnike;

- Od početka borbi na kurskom pravcu Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 17.750 vojnika, 131 tenk;
- Oružane snage Rusije odbile su 11 pokušaja Oružanih snaga Ukrajine da probiju granicu Rusije kod naselja Novi Put i Medveđe, protivnik je izgubio više od 70 ljudi;
- Ruska avijacija izvela je napade na Oružane snage Ukrajine na području 32 naselja u Kurskoj i Sumskoj oblasti.

Najvažnije iz novog nedeljnog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

- Oružane snage Rusije tokom prethodnog dana oslobodile su Marinovku u DNR;

- Južna grupa snaga oslobodila je naselja Grigorovka i Ostro u DNR;
- Ruske snage oborile su 482 ukrajinska drona, uključujući 164 van zone specijalne vojne operacije;
- Na kontakt liniji predalo se 66 ukrajinskih vojnika;
- Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 3.270 vojnika i 2 tenka „leopard“ u zoni odgovornosti grupe „Sever“;
- Grupa „Zapad“ poboljšala je taktički položaj duž linije fronta;
- Ruske snage izvele su 33 grupna napada, uključujući „kindžalima“ na objekte vojno-industrijskog kompleksa Oružanih snaga Ukrajine;
- Avijacija Crnomorske flote uništila je šest bespilotnih čamaca;
- PVO sredstva Rusije oborila su raketu „atakams“, 8 raketa „neptun“, 2 rakete „harm“, 2 konvertovane rakete S-200 i 38 projektila „hajmars“;
- Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 16.000 ljudi na svim pravcima;
- Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 960 vojnika u zoni odgovornosti grupe snaga „Istok“;
- Oružane snage Rusije izvele su napade na vojne aerodrome, vojni ešalon sa zapadnim oružjem, a takođe uništile lokacije plaćenika;
- Grupa snaga „Centar“ tokom nedelju dana odbila je 67 kontranapada ukrajinskih jedinica, protivnik je izgubio gotovo 3.880 pripadnika;
- Ukrajinske jedinice izgubile su u zoni odgovornosti grupe „Zapad“ više od 2.980 vojnika;
- Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 5.140 vojnika u zoni odgovornosti grupe „Jug“.

Finska: Štab NATO biće u blizini granice sa Rusijom

Štab kopnenih snaga Severnoatlantske alijanse u zemljama Severne Evrope biće raspoređen u gradu Mikeliju, oko 140 kilometara od granice sa Rusijom, izjavio je na brifingu ministar odbrane Finske Anti Hakanen.

Ukrinform: U Krivom Rogu pogođena policijska stanica

Policijska stanica pogođena je u ruskom raketnom napadu u Krivom Rogu i za sada nije poznat tačan broj povređenih, prenosi Ukrinform.

Ukrajinska policija objavila je na Fejsbuku da ima zarobljenih pod ruševinama.

"Oko 9.15 časova, neprijatelj je pogodio Okružnu policijsku kancelariju, za sada je poznato da ima povređenih", navedeno je u saopštenju.

U napadu je uništena upravna zgrada, a oštećene su i privatne kuće koje se nalaze u blizini stanice.

Kijev: U napadu dronova u Odeskoj oblasti troje mrtvih

Tri osobe su poginule, a 11 je povređeno u Odeskoj oblasti u ranim jutarnjim satima u napadu ruskih dronova, objavila regionalna uprava Odese, prenosi Ukrinform.

"Neprijatelj je u jutarnjim satima pribegao teroru velikih razmera u Izmailu. Rusi su pokrenuli jurišne dronove na jugu našeg regiona", navela je regionalna uprava.

U napadu su poginule dve žene i jedan muškarac. Povređeno je 11 osoba, među kojima i jedno dete.

Oštećene su privatne kuće, višespratnice, i automobili, a takođe je izbilo i nekoliko požara, koji su odmah ugašeni.

Rumunija: Grupa dronova uočena u našem vazdušnom prostoru kako se kreće ka Ukrajini

Generalni inspektorat za vanredne situacije Rumunije (IGSU) objavio je da je grupa dronova uočena u rumunskom vazdušnom prostoru kako se kreće ka ciljevima u Ukrajini.

Poruka upozorenja RO-ALERT poslata je meštanima okruga Tulče, gde je grupa dronova i uočena oko dva sata posle ponoći, prenosi Ađerpres.

"Područja koja Rusija namerava da napadne nalaze se na teritoriji Ukrajine, ali na maloj udaljenosti od granice sa Rumunijom, pa postoji mogućnost da određeni objekti, nakon odgovora ukrajinske vojske na napad, padnu na rumunsku teritoriju. Još jednom obaveštavamo ljude u severnom okrugu Tulčea, ali i turiste, da nisu gađani ciljevi ili područja na teritoriji Rumunije", naveo je IGSU.

IGSU je u poruci stanovništvu apelovao na smirenost, a u slučaju da objekti počnu da padaju iz vazdušnog prostora, meštanima je savetovano da bi trebalo da se zaštite i odu u skloništa.

Lavrov pozvao UN da se ne mešaju u "pseudomirovne inicijative" u vezi sa Ukrajinom

Lavrov pozvao UN da se ne mešaju u "pseudomirovne inicijative" u vezi sa Ukrajinom

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao je generalnog sekretara UN Antonija Guteresa da ne dozvoli da predstavnici te organizacije budu uvučeni u "politizovane pseudomirovne inicijative" po pitanju Ukrajine, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Ministar je još jednom istakao važnost striktnog pridržavanja principa nepristrasnosti rukovodstva i svih zaposlenih u Sekretarijatu UN", navelo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova posle sastanka Lavrova i Guteresa, prenosi TAS.

Osim toga, Lavrov i Guteres razgovarali su o aktuelnoj geopolitičkoj situaciji, uključujući situaciju na Bliskom istoku.

"Posebna pažnja posvećena je različitim aspektima saradnje između Rusije i UN. Obe strane su izrazile želju da dodatno ojačaju konstruktivnu interakciju između Rusije i UN", navedeno je.

Ruske snage u Zaporoškoj oblasti

Oružane snage Rusije nalaze se na periferiji grada Guljajpolje u Zaporoškoj oblasti, rekao je gubernator Evgenije Balicki.

Oboreno devet ukrajinskih dronova tokom noći

Tokom noći iznad Belgorodske i Rostovske oblasti oboreno je devet ukrajinskih dronova, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Oštećeni objekti u luci Izmail

Više objekata u ukrajinskoj luci Izmail oštećeno je u udarima ruskih snaga, uključujući skladišta zapadne oklopne tehnike, saopštio je koordinator nikolajevskog proruskog pokreta otpora Sergej Lebedev.

On je dodao da je PVO Rumunije učestvovala u odbijanju ruskog napada na Izmail, kao i da su dva rumunska lovca ušla na ukrajinsku teritoriju.

Balicki o bezbednosti Zaporoške nuklearke

Rusija u potpunosti osigurava nuklearnu bezbednost Zaporoške nuklearke i mogućnost da je ukrajinske snage zauzmu ne postoji, rekao je u intervjuu za Sputnjik gubernator Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

"Mogu da kažem dve stvari. Prvo: taj objekat protivnik ne može da zauzme, desanti preko reke nisu mogući. Drugo, u punom obimu osiguravamo bezbednost objekta i nuklearne pretnje nema", rekao je Balicki.

Kritično oko Ugljedara

Situacija oko Ugljedara je kritična i ukrajinske snage bi trebalo da se povuku iz grada, rekao je za ukrajinsku televiziju bivši predstavnik za medije Generalštaba ukrajinskih Oružanih snaga Vladislav Seleznjov.

"Potpuna dominacija ruskih snaga i tehnike na tom delu fronta, na nekim položajima imaju osam puta više resursa nego mi", rekao je on i dodao i da ruska vojska ima prednost i kada je reč o avijaciji, dok Ukrajinci nemaju načina da se od nje zaštite.

"Nemamo dovoljno artiljerije za uspešnu kontrabaterijsku borbu", naveo je on.

BONUS VIDEO: ZGRADE I VOZILA GORE: Pogledajte Belgorod nakon granatiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

RUSI SRAVNJUJU UGLEDAR SA ZEMLJOM: Grad je opkoljen - ovo su poslednji trenuci (VIDEO)