ŠLJIVOVICA STEKLA SVETSKU SLAVU: Nakon što je upisana na Uneskovu listu, čitav svet čuo za čuvenu srpsku rakiju

Promo

21. 02. 2023. u 10:00

ČUVENA i jedinstvena srpska rakija, šljivovica, proslavila se odnedavno i širom planete.

ШЉИВОВИЦА СТЕКЛА СВЕТСКУ СЛАВУ: Након што је уписана на Унескову листу, читав свет чуо за чувену српску ракију

Foto: Oksana Skendžić

Naime, Unesko je uvrstio u decembru, na svom 17. zasedanju u Maroku, naše nacionalno piće na Listu nematerijalne kulturne baštine čovečanstva, pa je tako čitav svet čuo za srpsku rakiju.

Foto: Oksana Skendžić

Srbi piju šljivovicu i kada slave i kada tuguju

Najpoznatije srpske rakije prave se od voća. Dobra domaća rakija prvo je čime vas svaki domaćin u Srbiji posluži. Može i da je ne peče, ali u kući je uvek ima. Naša rakija posebno je prepoznatljiva po tome što voće ovde posebno dobro uspeva, pa i sama rakija bude dobra kad se od njega pravi.

Svakako, šljiva je naša najpoznatija rakija. Za Srbe nema ničeg boljeg od domaće šljivovice. Srbi piju šljivovicu i kada slave, i kada tuguju, i kada dočekuju goste… Srbi piju šljivovicu kada obeležavaju važne događaje. Uvek su čuvali najbolje flaše ovog pića za venčanja, rođenje deteta, slave...

Foto: Oksana Skendžić

Ako vas na jesen put navede kroz srpska sela, retko ćete naići na dvorište u kom se ne peče rakija. Skoro svi znaju kako se pravi šljivovica, ali su samo pojedini vrhunski majstori. Po proizvodnji rakije od šljive, voća po kome je Srbija uvek bila poznata, posebno se ističu zapadna i centralna Srbija, a proces pečenja rakije u Srbiji je vremenom poprimio karakter tradicije.

Šljivovica je 2015. godine ušla u Nacionalni registar Nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, dok je 2022. godine stekla svetsku slavu. Kada je piće bez koga u Srbiji nema ni veselja ni žalosti dospelo na prestižnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa, obradovali su se, kako oni koji sa generacije na generaciju prenose zanat pečenja rakije, tako i ljubitelji šljivovice, kojih je u našoj zemlji dosta.

„Ne može da se napravi dobra rakija, ako nema dobre šljive“

Uzorak srpske rakije, o kome su odlučivali svetski stručnjaci, uzet je od poznatog domaćina iz Trepče kod Čačka - Cana Minića.

- U kazan za rakiju stavlja se ona šljiva koju bi čovek pojeo. Ne može da se napravi dobra rakija ako nema dobre šljive, a to je upravo crvena okrugla ranka, a zatim madžarke koje, nažalost, sve manje ima. Ne zaostaju ni čačanska lepotica i rodna. Plod koji je za rakiju treba da bude ukusan, sočan i pun i takav treba da se stavi u kacu. Potom sledi vrenje i pečenje – objašnjava Cane „tajne“ pripreme omiljenog srpskog pića, koje sada nosi i etiketu svetskog dobra.

Foto: Predrag Stanić

Posetite Sajam turizma od 23. do 26. februara

Pod sloganom „KAD JE ODMOR NIJE TEŠKO“ na Beogradskom sajmu će od 23. do 26. februara 2023. godine biti održana tradicionalna turistička smotra celog regiona jugoistočne Evrope i drugih delova sveta – 44. Međunarodni sajam turizma. Srbija će svoje turističke adute predstaviti u hali 4 Beogradskog sajma, kroz autentične nastupe Turističke organizacije Srbije (TOS), kao i učešće mnogobrojnih lokalnih i regionalnih turističkih organizacija iz svih delova Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SITUACIJA JE DRAMATIČNA, NAJVAŽNIJE DA SE NE PRETVORI U POTPUNO TRAGIČNU Zastrašujuće upozorenje Marije Zaharove