PETKOVIĆ SE OBRATIO IZ BRISELA: Naša strana je insistirala na ZSO, govorili smo o teroru Kurtija i etničkom čišćenju Srba

Novosti online 24. 10. 2024. u 17:50

DIREKTOR Kancelarije za KiM Petar Petković obratio se nakon nove runde dijaloga između Beograda i Prištine u Briselu.

Foto printskrin Tanjug

- Naša delegacija je imala satsanak sa Lajčakom, zatim je usledio trojni sastanak sa Bisljimijem. Naša strana je insistirala ZSO, kao što činimo svaki put jer je to od suštinske važnosti za proces normalizacije. Govorili smo o teroru Kurtija prmea Srbima, naročito na severu KiM. Ukazali smo na sve otežane okolnosti života Srba na KiM, etničkog čišćenja koje se sprovodi nad Srbima, njihovim jednostranim i eskalatornim potezima, gašenjem srpskih institucija.

- Razgovarali smo i o nastavku sprovođenju Deklaracije o nestalim osobama, Beograd je prihvatio predlog EU na donošenje konkretnog pravilnika o radu u vez isa pravnom grupom i komisijom o nastalim osobama. Priština je pokušala da zasutavi taj proces. Trazgovarali smo o kršenju sporazuma o prelazima, naša strana je ukazala da stotine kamiona čeka na Merdaru.

- Bisljimi se nije izjašnjavao, rekao je da ne pristaje na sporazume o zvaničlnim posetama, dok ja ne prestanem da pričam o teroru Kurtija. Rekao sam mu da me nikada neće zasutaviti da govorim istinu. Bio je mučan sastanak sa Bisljimijem, ne postoji nikakva iskrena spremnost da se dogovoramao ni oko čega, ne postoji saglasnost jer Priština odbija da razgovara o predlozima Beograda. U jednom trenutku Bisljimi je skupio svoje papire i hteo da ustane i krene. Skrenuo sam pažnju Lajčaku, ja sam tu, ostajem za stolom da iznesem sve što tišti Srbe na KiM što moramo da rešavamo putem dijaloga. 

- Lajčak je na kraju rekao da će nas opet pozvati u Brisel, da će biti još jedna ili dve runde do kraja godine. Rekao sam da ćemo se odazvati svakom pozivu na razgovor. Skrneuo sam pažnju na opasnu pojavu koja se dešava na KiM, o seksualnom uznemiravanju Srpkinja od strane kosovske policije. 

Pogledajte više