VUČIĆ NAKON SASTANKA SA TUSKOM: Poljska partner od izuzetnog značaja za Srbiju (VIDEO)

Novosti online 24. 10. 2024. u 10:43 >> 13:03

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa premijerom Poljske Donaldom Tuskom koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji da je ta država partner od izuzetnog značaja za našu zemlju, ne samo zbog evropskog puta već i kada je reč o bilateralnim odnosima i trgovinskoj razmeni.

FOTO: Novosti

Obraćanje Vučića

- Sinoć i jutros sam imao čast da na ozbiljan i odgovoran način razgovaram sa Donaldom Tuskom, jednim od najvažnijih evropskih lidera, počastvovan, jer je posetio Beograd. Želim da se posebno zahvalim Tusku, jer je i kao predsednik Evropskog saveta dolazio u Beograd i još tada, 2018. godine, doneo izuzetno ohrabrujuće poruke za Srbiju. Želeo je da čuje stavove Srbije i da sasluša poziciju naše zemlje - rekao je predsednik.

Naveo je da je Poljska partner od izuzetnog značaja, da je 2023. godine trgovinska razmena bila oko dve milijarde evra, a da se ove godine očekuje veća.

- Naši bilateralni odnosi su sve bolji, naša ekonomska razmena raste. Pre 10 godina Poljska je bila na 27. mestu kao partner, a danas je na sedmom, osmom ili devetom mestu. Naši biznismeni imaće susrete. Zamolio sam Tuska da nam pomogne da se u sferi inovacija i strat apa gde je Poljska uspešna, ali i biotehnologija i kampova da počnemo da sarađuemo, jer mislimo da i Srbija ima znanje da ponudi Poljskoj - istakao je Vučić.

Predsednik je izjavio da su mu Tusk i premijer Grčke Kirijakos Micotakis preneli veoma značajne poruke po pitanju članstva Srbije u Evropskoj uniji.

- Preneli su mi veoma značajne poruke po pitanju članstva u EU, napretka Srbije i ja verujem da su, a vi znate koliki sam ja skeptik i više skeptik nego realist, otvorili neke nove vidike i neku novu nadu da je moguće da očekujemo u budućnosti, ne bih da kažem ubrzanje, ali neku vrstu nešto drugačijeg odnosa uz sve ono što je potrebno da mi uradimo. Mi smo dugo razgovarali i ti razgovori su od izuzetnog značaja. Govorili smo o svim važnim političkim pitanjima. Ja sam zamolio Tuska da me sasluša pre svega po pitanju KiM, izneo mu činjenice i zamolio ga da slobodno proveri taj činjenični sled koji sam mu pružio. Zahvalan sam mu na tome što je želeo da čuje našu stranu. Govorili smo i o globalnim pitanjima, o ratu na Bliskom istoku, Ukrajini. Razumeo sam poziciju Pojske, a pošto je on kriv što ja nisam u Kazanju, onda je i on želeo da me sasluša. Naravno neću da krijem, dakle, premijer Tusk bi želeo da vidi puno usklađivanje sa evropskim deklaracijama, odnosno u pogledu sankcija protiv Ruske Federacije. Ja sam se trudio da poziciju Srbije objasnim, da ukažem na to koliku smo podršku u humanitarnom i finansijskom smislu pružili Ukrajini i u tome kako i na koji način govorimo o poštovanju Povelje UN i izneo sam poziciju Srbije - kazao je Vučić.

On je naglasio da je veoma zahvalan Tusku na poseti.

- Za nas je ovo velika čast, za mene je ovo lična privilegija. Uvek sam imao mnogo toga da naučim od vas, mnogo toga da čujem od vas i nadam se da ovo nije poslednji put da ste tokom svog mandata došli u Beograd i došli u Srbiju. Verujem da ste mogli da vidite i brojne promene u odnosu na ono što ste videli 2018. godine. Molim Vas da dolazite što češće. Radujem se Vašim novim dolascima. Kada razgovaramo, onda sam siguran da ćemo jedni druge bolje razumeti. Radujem se našoj ubrzanoj saradnji i hvala vam za podršku na evropskom putu Srbije i da kažem da mi nismo obećavali Bog zna šta jedan drugom, ali sam siguran, poznajući Donalda Tuska, znam da će podržati Srbiju na evropskom putu, mnogo više nego neki koji se zaklinju u to, a on u tako nešto ne mora ni da se zaklinje, ne mora čak ni da obećava - poručio je predsednik Vučić.

Obraćanje Tuska

Predsednik Vlade Poljske izjavio je da ta zemlja podržava evropski put Srbije i da bez Srbije Evropska unija nije kompletna.

- Uskoro će Poljska preuzeti predsedavanje Evropskom unijom, a tokom predsedavanja Poljske, proširenje i najtešnja moguća saradnja sa Srbijom će biti moj prioritet. Podržavamo regionalnu saradnju, naročito inicijativu Otvoreni Balkan, koju su započele Srbije, Albanija i Severna Makedonija, kao i Berlinski proces. Svesni smo ambicioznih planova koje Srbija ima kada je u pitanju Plan rasta, kako bi ubrzala svoj evropski put. Za Poljsku su važni bilateralni odnosi sa Srbijom. Moj prijatelj Aleksandar Vučić mi je rekao da bi voleo da vidi ovaj region uskoro u Europskoj uniji i da je podržao početak pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, zato što, kako on kaže, "kada imaš uspešne komšije, uspešan je ceo region"- kazao je Tusk, na srpskom jeziku, zbog čega je dobio pohvale predsednika Vučića, kao i aplauz prisutnih.

- Poljska delegacije je pod velikim utiskom kada je videla Beograd pod zastavama poljskim i srpskim. Još smo sinoć sa Micotakisom razgovarali o problemima vezanim za migraciju. Želeo bih zaista da odam priznanje Srbiji u pružanju humanitarne pomoći Ukrajini. Cenim naše međusobno razumevanje i podršku po tom pitanju, imamo poštovanja i razumevanja jedni za druge. Naš razgovor će pogodovati, doprineti nekoj monolitnijoj politici. I Srbija i EU imaju isti interes. Proširenje EU mora da obuhvata i Srbiju, to jeste težak i mukotrpan proces. Ne postoje nesporazumi i problemi koje ne bismo mogli da rešimo. Poljska zaista govori bez ikakvih kompleksa, jedan je od ključnih lidera u EU. Svaki put kada dolazim u Beogrda, širim oči od oduševljenja kako se Beograd i Srbija razvija. Zaista ti iz srca čestitam za sve što si postigao. Imate sve razloge da budete ponosni. Taj srpski ponos nije samo pitanje emocija, nego je zasnovan na činjenicama i delima. Dragi Aleksandra, vidimo se u Varšavi. Uvek si rado viđen gost - poručio je Tusk srpskom predsedniku.

Tet-a-tet razgovor Vučića i Tuska i sastanak delegacija

Vučić i Tusk razgovaraali tet-a-tet, a sastanak u Palati "Srbija" počeo je oko 11.30.

Nakon toga usledio je plenarni sastanak delegacija Srbije i Poljske predvođenih Vučićem i Tuskom.

Vučević dočekao Tuska

Premijer Miloš Vučević je prethodno dočekao Tuska ispred Palate "Srbija".

Pogledajte više