BRNABIĆ NA KONFERENCIJI O BIOTEHNOLOGIJI: Težimo je da se Srbija predstavi kao novi intelektualni centar

Novosti online 23. 10. 2024. u 20:42

DRAGO mi je što sam i ove godine imala čast da budem deo 3. Međunarodne konferencije o budućnosti biotehnologije „AI_4_LIFE: Biotech Future Forum“, koja predstavlja nacionalnu inicijativu i obuhvata sve sfere svakodnevnog života koje su pod snažnim uticajem veštačke inteligencije i biotehnologije, a koja uključuje ključne državne, poslovne, naučne i međunarodne aktere u Srbiji, napisala je Ana Brnabić na svom Instagram nalogu.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ

- Cilj konferencije je da se široj i stručnoj javnosti u zemlji i regionu približe koristi veštačke inteligencije i biotehnologije, u skladu sa globalnim trendovima u ovim oblastima, ali ključan rezultat kome težimo je da se Srbija predstavi kao novi intelektualni centar za razvoj biotehnologije, bioinformatike i veštačke inteligencije. Dovođenjem brojnih međunarodnih biotehnoloških kompanija, predstavlja se investicioni potencijal BIO4 kampusa, i podstiče njihova istraživačko-razvojna saradnja sa srpskim institutima.

- Ovo je zajednička inicijativa, pokrenuta 2022. godine od strane @vlada.republike.srbije i njenog @c4ir_serbia , u saradnji sa @worldeconomicforum i @undp_serbia , dok podršku organizaciji konferencije pružaju @kancelarijaite , @nitra.gov.rs i #bio4kampus , novi bioekonomski hab u Istočnoj Evropi - napisala je Brnabić.

Pogledajte više