ULAGANJA U VOJVODINU 1,55 MILIJARDI:U Novom Sadu zajednička sednica Vlade Srbije i pokrajinske vlade

J. SIMIĆ 23. 10. 2024. u 16:50

POSLE šest godina u Novom Sadu danas je održana zajednička sednica Vlade Srbije i Pokrajinske vlade i to u danu kada je drugi grad naše zemlje obeležavao 80 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu.Zajedničko zasedanje republičkih ministara i pokrajinskih sekretara inicirao je premijer Srbije Miloš Vučević uz podršku predsednice Pokrajinske vlade Maje Gojković.

Foto privatna arhiva

U izjavi novinarima po završetku sednice premijer Vučević je kazao da su samo projekti u drumskoj i železničkoj infrastrukturi koji se trenutno izvode u Vojvodini vredni 4,6 milijardi evra.

-Ogromne, veoma značajne investicije imamo u svim delovima Vojvodine. Ne pravimo nikakvu razliku i trudimo se da napravimo ravnomerni ili ravnopravni razvoj svih delova naše države rekao je Vučević i dodao je da 1,55 milijardi evra iznosi vrednost projekata koji su u pripremi kao buduće investicije u ovaj deo Srbije.

Premijer je izrazio nadu da će i u narednim periodima biti održavane ovakve zajedničke sednice jednom ili dva puta godišnje kako bi republički ministri i pokrajinski sekretari mogli u neposednoj komunikaciji da pričaju o svim temama koje su bitne za ovaj deo države.

Podsetio je da je u toku izgradnja projekta Kliničkog centra Vojvodina , da nije zadovoljan dinamikom radova, ali da je dobra stvar “da smo došli na nivo da kupujemo opremu i da idemo ka finiširanju tog projekta koji se čekao više decenija".

Dodao je da u oblasti zaštite životne sredine u Vojvodini postoje investicije od 80 miliona evra, a kada je sport u pitanju, naveo je da je u toku projekat rekonstrukcije stadiona" Karađorđe", vredan 11 miliona evra.Rekjao  je da su teme razgovora na zajedničkoj sednici bili i sport, kultura, dodajući da treba da se reši problem finansiranja Narodnog pozorišta u Subotici, kao i da je poseban akcenat stavljen na razvoj Sremskih Karlovaca, kao deo projekta Ekspo 2027.

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković istakla je da je ovom zajedničkom sednicom kojoj su prisustvovali i predsednik Skupštine AP Vojvodine Balint Juhas kao i novosadski gradonačelnik Milan Đurić, pokazano političko i svako drugo jedinstvo onih koji vode državu i rade na daljem ekonomskom razvoju svih delova Srbije, pa tako i AP Vojvodine.

-Danas smo razgovarali o ukupnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Srbiji i svaki sekretar i ministar u obe vlade je izložio ono o čemu su biletarno razgovarali sa svojim kolegama nadležnim za oblasti zdravstva, obrazovanja, energetike, zaštite životne sredine, sporta, kulture, građevinarstva, saobraćaja i svih ostalih sektora -kazala je Gojkovićeva navodeći da se razgovaralo i o kvalitetu vode u pokrajini,ali i o primeni Zakona o finansiranju Vojvodine koji je 2006.godine usvojila prethodna vlast.


 

O rekonstrukciji vlade na proleće


 

NA novinarsko pitanje o rekonstrukcije republičke vlade Vučević je rekao da je tu ideju i podržao i predsednik Aleksandar Vučić te da su ministri ozbiljno shvatili njegovu nameru,

-Ništa ne govorim napamet.Više puta sam o tome pričao sa predsednikom koji mi je dao mandat za sastav vlade. Ovo nije mesto gde ćemo da pričamo o rekonstrukciji.Mogu da kažem da je logično da se njome bavimo na proleće, kada se ujedno i obeležava godinu dana od formiranja Vlade Srbije osim ako neko, kako je rekao, "ne napravi faul,pa bio to premijer ili bilo ko od ministara. Najviše volim one što ne veruju da može doći do rekonstrukcije. U političkoj istoriji Srbije ima dosta onih koji nisu verovali da mogu da budu zamenjeni -zaključio je premijer.


 


 


 

Pogledajte više