ZAVRŠENA SEDNICA DVE VLADE Vučević: Ponosan na ono što Vlada Srbije radi u Vojvodini, imamo velike investicije (FOTO)

Novosti online 23. 10. 2024. u 16:43

PREMIJER Srbije Miloš Vučević istakao je da su na sednici republičke i pokrajinske vlade ministri i sekretari razgovarali o temema iz oblasti infrastrukturnih projekata, turizma, novih radnih mesta, kao i kulture.

Foto: Instagram

Na početku obraćanja, premijer je čestitao gradonačelniku Novog Sada Milanu Đuriću u ime Vlade Republike 80 godina od oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu. 

-Posle šest godina ponovo smo ustanovili praksu i nadam se da ćemo imati odgovoran pristup da nastavimo sa istim stvarima, da republički ministri i pokrajinski sekretari pričaju o svim temama važnim za ovaj deo države, da se čuju smernice u kontekstu onoga što se dešava u regionu, da razumeju velike izazove koje imamo oko KiM, da razumeju sadržinu pregovora sa MMF, što mora da tangira i obavezuje sve nivoe vlasti. Bilo je važno i da je gradonačelnik tu, da se čuje šta su predikcije do 2027. godine. Ja sam ponosan na ono što Vlada Srbije radi u Vojvodini, imamo ogromne investicije u svim delovima Vojvodine, ne pravimo nikakvu razliku. Nemojte mi zameriti što ću reći, građani u Vojvodini uvek imaju prednost da kada Republička Vlada donose odluku o subvencija za poljoprivrednike za sve delove Srbije, Pokrajinska može da da dodatne subvencije, isto važi i za zdravstvo.

Premijer je naglasio da je Vlada Republike Srbije ulaže u infrastrukturu u Vojvodini 4,6 milijardi evra i 1,55 milijardi evra za budući razvoj.

- Da ne zaboravimo da gradimo Klinički centar Vojvodina. Dobra stvar je da smo došli na nivo da kupujemo opremu, ali nisam zadovoljan dinamikom radova. Za zaštitu životne sredine izdvajamo 80 miliona evra. Što se tiče sporta, tu je rekonstrukcija stadiona Karađorđe u vrednosti 11 miliona evra i mnoge druge oblasti koje utiču na kvalitet života građana. Pogledajte samo Novi Sad, sa tri nova mosta, Fruškogorskim koridorom, auto-putem Beograd- Pančevo-Zrenjanin-Novi Sad. Projektujemo i deo koji nam je falio da spojimo brzu saobraćajnicu i auto-put koji će Zrenjanin da spoji na smajli. To su stvari koje menjaju ovaj deo Srbije. Zahvalan sam svim ministrima i pokrajinskim sekretarima. 

On je naveo i da su na sednici dve vlade teme bile i turizam, nova radna mesta, ali i kultura. 

-Treba da rešimo pitanje finansiranja Narodnog pozorišta u Subotici, jednog od najvećih projekata u kulturi. Pričali smo o Zakonu finansiranja Vojvodine, poseban smo akcenat stavili na razvoj Sremskih Karlovaca kao deo Ekspo 2027. I nezaboravite da dva buduća mosta koja treba da radimo, ne računam novosadske mostove, su u ovom delu Srbije. Jedan radimo zajedno sa Špancima, a treba da poveže Bačku Palanku i sremska sela, da građani ne moraju da prolaze kroz Hrvatsku. Drugi most koji krećemo sa projektovanjem je most koji treba da poveže Južni Banat i Braničevski okrug, da povežemo dve obale Dunava. 

Vučević se osvrnuo i na to da će se sednice dve vlade održavati na šest meseci ili godinu dana. 

Pogledajte više