JOŠ 50 SVEDOČENJA O ZVERSTVIMA OVK: U procesu protiv Tačija dosad 96 iskaza, optužnica čvrsta

S. Rovčanin Tomković

22. 10. 2024. u 12:01

U SUDNICI Specijalizovanog suda za ratne zločine na Kosovu i Metohiji, u procesu protiv bivših lidera tzv. oslobodilačke vojske Kosova Hašima Tačija, Jakupa Krasnićija, Redžepa Seljimija i Kadrija Veseljija dosada je govorilo 96 svedoka. Iako je Tužilaštvu ostalo još šest meseci da iznese sve dokaze koje ima, kostur optužnice protiv "četvorke" koja ih tereti za ratni i zločin protiv čovečnosti, mučenja, protivpravna zatvaranja i najmanje 102 ubistva u 42 improvizovana logora na KiM i severu Albanije, ako je suditi po svedočenjima, već je potvrđen.

Foto Arhiva

Izjave svedoka išle su u dva smera. Srbi su govorili o ubistvima najbližih, mučenjima koja su preživeli i kako su od povlačenja naše vojske ostali nezaštićeni. Albanci su pričali protiv "četvorke" samo u slučajevima kada se govorilo o sukobima pripadnika tzv. OVK sa Demokratskim savezom Kosova Ibrahima Rugove, što takođe tretira optužnica, dok se ubistava Srba i Roma "nisu sećali" ili "za njih nisu čuli". Upravo je u tom tonu govorio i jučerašnji 96. svedok Tužilaštva Fadil Geci, koji je bio na raznim funkcijama u stranci Demokratski savez Kosova. On je istakao da je Jakup Krasnići stalno dolazio u prostorije štaba, da je jednog dana stigao i pozdravio ih "stisnutom pesnicom i tada je postao vođa":

- Često nas je zvao telefonom i stalno govorio - neka vam je bog u pomoći. To je za nas bilo dovoljno upozorenje.

Svedočenje Gecija se odnosi i na "saopštenje 59" tvz. OVK u kojem je naređena likvidacija dvojice "rugovista". Brat svedoka Gani Geci najavio je odlazak svog brata u Hag rečima da će on govoriti javno i da je "sporno saopštenje napisao Tači".

Tužilaštvo će u narednom periodu izvesti još oko 50 svedoka. Iako ih je u sudnici dosada bilo 96, u sudskim spisima su uvrštena svedočenja oko 120 ljudi, jer je sudski panel neke prihvatio i u pisanom obliku, a na osnovu ranije datih iskaza.

Tužioci nisu propuštali priliku da ukažu na klimu zastrašivanja svedoka na KiM. Upravo je i to, uz mogućnost da ponove krivično delo, razlog zbog kojih je "četvorci" produžavan pritvor. Tači, Veselji i Seljimi su čak jedno vreme imali ograničene posete, jer su odavanjem poverljivih informacija ljudima koji su dolazili u posete zastrašivali svedoke.

Tokom ove nedelje planirana su još dva svedoka, a među njima je, spekuliše se, najverovatnije i Šukri Buja, komandant tzv. OVK za operativnu zonu Nerodimlje. On je na "Fejsbuku" objavio da je u Hag otišao "nevoljno", te da su "najbolji sinovi optuženi i da se nepravedno drže u zatvoru".

Prema podacima naših bezbednosnih službi, Buja je poznat po nadimcima Sokolj i Gazetar, bio je upravnik logora u selu Lanište kod Uroševca i deo kriminalno-terorističke grupe na području opština Uroševac, Kačanik i Vitina. Pominje se i kao saučesnik u zločinačkom udruženju u optužnici protiv Tačija, pored Azema Sulje, Ljaha Brahimaja, Fatmira Ljimaja, Sulejmana Seljimija, Rustema Mustafe, Ljatifa Gašija i Sabita Gecija. U Hagu je već bio 2019, a tada je govorio da je pozvan kao osumnjičeni.

Kostići kao simbol stradanja

MEĐU najpotresnijim svedočenjima bila je priča Dragice Božanić, kojoj su ubijeni sin Nemanja (16) i suprug Mladen (49). Predrag Dedić govorio je o sinu koji je otet i ni dan-danas ne zna gde je telo. Član Misije OEBS Sandra Mičel govorila je da je bilo dosta "osvetoljubivosti i ubijenih Srba i Roma" posle juna 1999. U optužnici protiv "četvorke" pominje se i ubistvo porodice Kostić. Pripadnici tzv. OVK ubili su čak 15 članova ove familije, koja je simbol srpskog stradanja na KiM. Tela su pronađena tek 2006. godine u pećini Volujak.

Pogledajte više