SASTANAK VUČIĆA SA O' BRAJANOM I AJHORST: Srbija je opredeljena ka EU, tražimo veću angažovanost SAD na KiM

Novosti online 20. 10. 2024. u 19:53

PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejmsom O'Brajanom i izvršnom direktorkom Evropske službe za spoljne poslove za Evropu, Angelinom Ajhorst.

Foto Instagram/buducnostsrbijeav

On je na svom Instagram nalogu napisao:

Odličan sastanak sa Džejmsom O’Brajanom iz stejt departmenta i Angelinom Ajhorst diplomatom EU sa fokusom na političke prilike u regionu, aktuelnu situaciju na Kosovu i Metohiji i jačanje saradnje u brojnim oblastima. Razmenili smo mišljenja i o ulozi Srbije na Zapadnom Balkanu i u Evropi.

Detaljno sam upoznao sagovornike o situaciji na Kosovu i Metohiji i izrazio duboku zabrinutost zbog izazova sa kojima se srpski narod svakodnevno suočava. Naglasio sam potrebu za većim angažovanjem SAD po ovom pitanju, budući da bi snažnija podrška i aktivnije učešće Sjedinjenih Država mogli da doprinesu stabilnosti i bezbednosti u regionu.

Ponovio sam opredeljenost Srbije ka EU integracijama i reformama koje su neophodne za unapređenje saradnje sa EU, ali sam i naglasio da je celom regionu potrebna stabilna i predvidiva budućnost, uz jasne poruke Unije o proširenju. Istakao sam i ogroman napredak Srbije u svim sferama ekonomije, koji je, dobijanjem investicionog rejtinga, potvrđen i u najvišim međunarodnim krugovima.

Izrazio sam spremnost da zajedno tražimo rešenja za održivu i trajnu stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana, kao i nadu da će se dinamika dijaloga i regionalne saradnje nastaviti uz podršku SAD i EU.

Pogledajte više