VULIN POSLAO JASNU PORUKU: Nećemo dozvoliti da se istorija promeni zato što je naše mesto u istoriji mesto pobednika

Novosti online 20. 10. 2024. u 15:45

POTPREDSEDNIK Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin je istakao da je osamdeset godina od oslobođenja Beograda veliki praznik srpskog naroda, veliki praznik slobode.

FOTO: N. Skenderija

- Mi smo se četiri godine tukli sa okupatorom, možda i jedini u Evropi. Crvena armija je stigla 1944. godine i sa njima je došla i konačna pobeda. Za razliku od ogromne većine evropskih naroda mi možemo da budemo zahvalni svojim sovjetskim saborcima, a oni mogu da budu zahvalni što su uopšte doživeli slobodu. Istorijski nesporazum između Srba i ostatka bivše Jugoslavije i nalazi se u tome što smo mi čvrsto verovali da 1944. godine oslobađamo od Nemačke, a oni su to doživeli kao okupaciju. Svi Srbi su 1944. godine bili slobodni a svi oni koji su posle sa nama delili Jugoslaviju smatrali su da su okupirani.

FOTO: Novosti

 

Naglasio je da je Srbija zahvalna Rusiji za vekove borbe, za slobodu, zahvalna je što podržava naš teritorijalni integritet i suverenitet i što nikada ni u jednom trenutku naše istorije nismo bili na različitim stranama.

FOTO: Novosti

 

- Mi smo jedini narod u Evropi koji sme to glasno i da kaže. Mi smo jedini narod u Evropi koji, zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, nije i neće uvesti sankcije Ruskoj Federaciji. Mi se za hiljadu mrtvih crvenoarmejaca nećemo odužiti tako što ćemo im porušiti spomenike, ili tako što ćemo im uvesti sankcije ili što ćemo im zabraniti da dođu da obeleže 80 godina slobode koju su doneli, mi nećemo biti tako podli da zabranimo sovjetskim oslobodiocima da dođu na dan obeležavanja oslobođenja Aušvica. Mi nećemo dozvoliti da se istorija promeni zato što je naše mesto u istoriji mesto pobednika - rekao je potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin i dodao "svim Beograđanima, svim slobodarima čitavog sveta čestitam dan pobede, čestitam dan slobode."

Pogledajte više