OGLASIO SE KREMLJ O RAZGOVORU VUČIĆA I PUTINA: Beograd i Moskva zainteresovani za dalje jačanje saradnje

Novosti online 20. 10. 2024. u 14:40

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić i ruski lider Vladimir Putin razgovarali su danas telefonom povodom 80. godišnjice oslobađanja Beograda, potvrdio je Kremlj, uz komentar da su Beograd i Moskva zainteresovani za dalje jačanje uzajamno korisne saradnje u različitim oblastima.

Foto: Tanjug/Kremlin Pool Photo via AP

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju, "obe strane izrazile su zadovoljstvo nivoom bilateralnih odnosa koji počivaju na duhovnom, kulturnom i istorijskom zajedništvu i jedinstvenoj proceni prošlosti i sadašnjosti". 

- Lideri su razmenili čestitke povodom 80. godišnjice oslobođenja Beograda od nemačko-fašističkih osvajača. Toga dana 1944. godine završila se Beogradska ofanzivna operacija Sovjetske armije, u kojoj su učestvovale jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije. To je bio jedan od ključnih događaja završne etape Drugog svetskog rata na Balkanu - stoji u saopštenju.

Vučić je, kako se dalje navodi, "zahvalio Putinu na principijelnom stavu koji Ruska Federacija zauzima po pitanju teritorijalne celovitosti Srbije", a lideri su, takođe, razgovarali o Ukrajini, kada je "Vladimir Putin dao ocenu razvoja SVO".

Ranije tokom dana, srpski lider je, podsetimo, otkrio da se čuo sa predsednikom Rusije. To je, kako je naveo, bio i prvi razgovor sa Putinom za poslednje dve i po godine.

Vučić je za medije otkrio da je razgovor bio "dug i ličan" i da je ruski lider dva puta ponovio rečenicu: "Ono što je dobro za Srbiju, dobro je i za Rusiju; ono što je dobro za Srbe, dobro je i za Ruse."

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: Neprijatno! Lutovac zamuckuje dok govori o debaklu protesta lažnih ekologa

Pogledajte više