"NISMO OKUPATORSKE TENKOVE DOČEKALI SA CVEĆEM KAO NEKI U REGIONU" Vučić na otvaranju izložbe Vojna diplomatija na putu ka slobodi (VIDEO)

Novosti online 20. 10. 2024. u 12:01

DANAS se obeležava 80. godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Tim povodom upriličen je niz aktivnosti, a jedna od njih je i otvaranje izložbe Vojna diplomatija na putu ka slobodi, na kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Obilazak izložbe i predstavljanje poštanske marke

Posle obraćanja Vučića i Kosačeva usledio je obilazak izložbe. Kako je najavljeno po završetku će biti predstavljena poštanska marka.

Tokom obilaska izložbe Vučić je naglasio da je malopre završio razgovor sa Putinom, i da ga je on lično uputio u složenost cele pripreme i izvođenja operacije oslobađanja Beograda.

- On mi je rekao baš koliko je značajna u vojnom smislu bila operacija, ali i u obaveštajnom i svakom drugom. Bila je komplikovana i teška operacija, a to mi je baš Putin i rekao - kazao je predsednik.

Prikazane su fotografije sovjetske vojne misije i njihovog dolaska na teritoriju Jugoslavije, kao i susreti najviših oficira.

Vođa izložbe je pročitao i pismo koje je Josip Broz Tito poslao Josifu Visarionoviču Džugašviliju Staljinu.

Foto: Jadranka Ilić

- Ima mnogo krupnih stvari o kojima bih rado lično govorio sa vama. Ako smatrate da je potrebno, ja bih početkom avgusta došao kod vas. Ne smatrajte to mojom neskromnošću, nego bih voleo da se pre mirovnih pregovora govori o nekim pitanjima i zauzme o njima stav - pročitao je kustos Titovo pismo, na šta je Vučić kroz smeh prokomentarisao: Tako i ja Putinu danas.

Vučić je takođe ukazao da je Srbiji potrebno još više priča koje raspolažu detaljnijim podacima o imenima i brojkama vojnika koji su hrabro stradali u borbi za oslobođenje.

Između ostalog izložene su i prve poštanske markice koje su korištene u Beogradu neposredno posle oslobođenja.

Vučić je najavio da će ova izložba biti i otvorena za građane.

- Kada me ne bi napadali onda bi izgubili smisao postojanja - naglasio je predsednik.

- Rekao sam predsedniku Putinu da sam mu pre dve godine poručio da ću ga pozvati kada nama bude bilo potrebno da uvedemo sankcije zbog pritisaka. I posle dve godine mogu da kažem da nismo uveli nikakve sankcije Rusiji, i danas sam podsetio predsednika Putina da Srbija neće uvesti nikakve sankcije Rusiji - kazao je Vučić.

Predsednik kaže da ga je Putin pozvao da sledeće godine prisustvuje 80. godišnjici pobede nad nacizmom u Moskve, te da su razgovarali dugo i kao ljudi koji se dugo poznaju i kao prijatelji.

- Ko su slabi lideri, ko ovakvi ko onakvi...  I veoma sam zahvalan predsedniku Putinu što je uneo tu ličnu notu. Ja sam napravio beleške... Rečenica koju je dva puta ponovio je 'ono što je dobro za Srbiju dobro je i za Rusiju i ono što je dobro za Srbe dobro je i za Ruse'. Putin razume poziciju i težinu Srbije... Kada bih vam rekao kako izgleda kada 25 predsednika se okrene u pravcu samo jednog predsednika i pita 'zašto niste uveli snakcije vi ste ovde uljez' onda zamislite kaka je situacija Srbije... Da li će biti mnogo teškoća u budučnosti Srbije, nemam sumnje u to - dodao je Vučić.

Obraćanje Kosačeva

Senator i predsednik Spoljnopolitičkog komiteta ruske Dume Konstantin Kosačev je rekao da je danas veliki dan, koji se proslavlja i u Rusiji. 

Kako je rekao velika je čast celoj ruskoj delegaciji št je danas u Beogradu i prisustvuje ovoj svečanosti.

- Oslobođenje Beograda se slavi u Rusiji jer je to naš praznik. Bili smo zajedno tada, kada smo završili sjajno planiranu operaciju i naravno zajedno smo i sada - rekao je Kosačev.

Dodao je da je u borbama na teritoriji Srbije žibote izgubilo oko 7 hiljada vojnika Crvene armije.

Dodao je da postoji mnogo razloa da budemo ponosni na naše pretke i njihov heroizam.

Kosačev se zahvalio i na izložbi, te dodao da je to jako važno za utvršivanje vrednosnih odnosa posebno u mlađim genracijama.

- Radujemo se da zahvaljujući dobroj saradnji ruske Ambasade i Pošte Srbije pripremljena je psebna poštanska marka na kojoj je oslikana suština naših istinski bratskoh odnosa. Predsedniče, bilo bi mi drago da vam se obratim na srpskom i pružili nam veliku čast. Hvala vam - rekao je Kosačev.

Obraćanje predsednika Vučića

Na početku obraćanja Vučić je istakao da je ovo poseban dan i da će govoriti na ruskom jeziku, iz poštovanja prema svim crveno-armijcima koji su položili živote za rusku otadžbinu ali i našu.

- Od srca vam čestitam ovaj praznik koji je upisan u zajedničku istoriju naših pobeda. Na današnji dan pre 80 godina završena je beogradska operacija, koja je postala važna etapa na putu ka velikoj pobedi... Trijumfalno smo zbacili okove ugnjetavnja i užasa Drugog svetskog rata. Srbija je kroz Narodno-oslobodilački pokret pružala je herojski otpor okupatorima, i jedni od retkih smo koji nismo izabrali stranu pobednika i platili smo cenu za to. Nismo okupatorske tenkove dočekali sa cvećem kao neki u regionu i zato je 6.aprila bombardovan Beograd, jedina prestonica - kazao je Vučić.

Dodao je da je Srbija uvek bila na strani prava i pravde.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

- Beogradsku operaciju ne bismo mogli da izvedemo bez Crvene armije... Naše vojske zajedno su oslobađale Beograd, često borbom prsa u prsa... Poginuli su zarad najsvetijeg cilja. Njihove žrtve su ugrađene u temelj na kojima počiva naša sloboda i nezavisnot - rekao je Vučić te dodao da sloboda nije data već izvojevana.

- Slavno oslobođenje Beograda i Srbije treba da bude putokaz za sve buduće generacije i dokaz da borba za slobodu ne poznaje granice... Srbija nikada neće zaboraviti bratsku ruku niti će promeniti odnos prema zlu... Danas smo svedoci pokušaja revizije istorije. Odlućno smo protiv toga... Zajedno smo podneli najveće žrtve i zato nikome nećemo dozvoliti da menja istoriju - jasan je Vučić.

Kako kaže današnja izložba je deo politike koju Srbija vodi.

- Predstavljen je samo mali deo borbe. Fotografije govore o zajdeničkim žrtavma čiji je simbol borba - rekao je Vučić te dodao da su ruski general Ždanov i general Dapčević uvek zauzmati osebno mesto u našoj istoriji.

- Naša dužnost je da negujemo zajednička prijateljstva... Još jednom svima pidutnima srećan praznik oslobođenja Beograda. Želim svima dobro zdravlje i blagostanje. Živela Srbija - rekao je Vučić.

Podsećamo, Beograd je u Drugom svetskom ratu oslobođen pre 80 godina, 20. oktobra 1944. posle tri godine i sedam meseci nemačke okupacije. 

Pogledajte više