ZATVOR U PODUJEVU POSTAO MESTO NEVIĐENE TORTURE NAD SRBIMA: U Grdovcu grdne muke za srpske zatvorenike

D. Zečević

22. 10. 2024. u 12:05

ZATVOR visokog rizika u Grdovcu kod Podujeva sagrađen je po najvišim evropskim standardima 2014. godine i u njega su Brisel i vlada takozvanog Kosova "stukli" 14,5 miliona evra. Kako narod kaže - spolja gladac, a unutra jadac ili prosto rečeno od tih zavodljivih i bleštavih evropskih standarda srpski zatvorenici nemaju nikakve koristi. Jer, iako su uslovi u ćelijama i samom zatvoru pristojni, položaj Srba po brojnim pitanjima je otežan, počevši od nedostatka srpskih čuvara, neadekvatne zdravstvene zaštite, ali i strogog režima poseta...

foto privatna arhiva

- Oficiru za vezu Beograda u Prištini Dejanu Pavićeviću, koji više od godinu dana nije kročio u ovaj zatvor, ni pre nekoliko dana nije dozvoljeno da obiđe naše zatočenike, i to je najbolji pokazatelj odnosa prema Srbima. Sasvim sigurno je da je zabrana Pavićeviću usledila posle njegovog poslednjeg izveštaja o stanju uhapšenih Srba u kojem je ukazao na njihovo brutalno prebijanje i brojne povrede koje su im nanete tokom hapšenja ali i na neadekvatno lečenje - ističe jedan od srpskih advokata, i objašnjava da iako su porodicama dozvoljene posete na 15 dana, često im budu zabranjene ukoliko se žale na uslove u kojima njihovi najbliži borave.

Zatvorenike mogu posetiti po dva odrasla i jedan maloletan član porodice, a branioci advokati svakodnevno. Iako bi Srbe trebalo da obilaze predstavnici misije za vladavinu prava EU (Euleksa) i tzv. ombudsman Kosova, te posete su uglavnom - beskorisne. Pogotovu što pritvor u slučaju uhapšenih Srba traje neopravdano dugo dok se sudski postupci, takođe, otežu unedogled.

- Iako stalno pišemo zahteve da se naši neosnovano uhapšeni branjenici brane sa slobode čak i uz mere jemstva, odobrenja izostaju. Pogotovo kada su u pitanju uhapšeni za navodna dela "terorizma", odnosno navodnog rušenja Ustavnog poretka tzv. Kosova ili u slučaju Banjske. A problem je i to što se najveći broj osumnjičenih Srba i pored nedostatka dokaza i u najčešćem broju slučajeva lažnih svedoka - tereti za navodna krivična dela ratnog zločina.

Suzana Trajković, supruga Slađana koji se već 23 meseca nalazi u pritvoru, podseća nas da mu je suđenje vraćeno na početak, jer je u njegovom procesu treći put promenjen sudija.
- Sledeća ročišta su zakazana za 26. i 29. novembar. Slađan je uhapšen u decembru 2022. godine. Iako je kao bivši pripadnik tzv. kosovske policije, koju je napustio kada su kolektivno istupili svi Srbi u opštinama na severu, prvobitno bio prošao sve bezbednosne provere, kosovsko tužilaštvo tereti ga za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva u opštini Vučitrn. Jedan od šestoro saslušanih svedoka izjavio je da je moj suprug spasao 15 članova njegove porodice i da je navodno izdaleka video kako na pijaci u Vučitrnu udara šamar nekom licu. Tužiteljka je zanemarila onaj pozitivni deo iskaza tog Albanca, već potencira onaj koji može biti lažan i koji mog supruga optužuje na pravdi Boga - zaključuje Trajkovićeva.

Inače, saradnici uhapšenih Srba smatraju da su sve optužnice za navodne ratne zločine političke prirode. Oni rezonuju da nijedan Srbin, koji je okrvavio ruke tokom rata na Kosovu, ne bi nastavio da živi u pokrajini niti bi u nju dolazio. Ističu, takođe, neažurnost i nezainteresovanost posmatrača Euleksa, OEBS-a i drugih u ovim sudskim procesima.

Bez prava na odsustva vikendom

ZA razliku od albanskih osuđenika koji imaju pravo u određenom vremenskom periodu na slobodne vikende, srpskim zatvorenicima to nije dozvoljeno. Ovo se pravda mogućnošću navodnog bekstva, iako većina pritvorenih Srba sa porodicama živi upravo na Kosovu i Metohiji - dodaju njihovi advokati.

Pogledajte više