PETKOVIĆ: Jačanje dokazanog prijateljstva Srbije i Kine

Novosti online 14. 10. 2024. u 19:38

U BEOGRADU je danas održana konferencija posvećena Trećoj plenarnoj sednici Centralnog komiteta 20. Kongresa Komunističke partije Kine na kojoj se prisutnima obratila šefica kineske delegacije, član Centralnog komiteta KPK i direktor Državne komisije za reformu javnog sektora Li Sjaosin, kao i član Predsedništva Srpske napredne stranke dr Petar Petković, uz učešće i ambasadora Narodne Republike Kine u Srbiji njegove ekselencije Li Minga, predstavnika Socijalističke partije Srbije Ivice Radovića i naučnog predstavnika Instituta za međunarodnu politiku i privredu Aleksandra Mitića.

Foto: SNS

Direktorka Li Sjaosin na konferenciji je istakla snažnu odlučnost da Narodna Republika Kina nastavi putem reformi, modernizacije i napretka, nesmanjenim intenzitetom u svim sferama, posebno ističući na kojim temeljima počiva savremena Kina i njen plan razvoja. Posebno je podvukla važnost izgradnje Zajednice Srbije i Kine za zajedničku budućnost u novoj eri čije su temelje postavili predsednici Aleksandar Vučić i Si Đinping, tokom posete predsednika Kine Srbiji u maju ove godine.

"Srbija je postala prva evropska zemlja koja je izgradila zajednicu za zajedničku budućnost u novoj eri sa Narodnom Republikom Kinom. Naša razmena i saradnja na svim poljima je intenzivna, a naše dve države pružaju jedna drugoj podršku u pitanjima od ključnog interesa", istakla je gospođa Li Sjaosin.

Foto: SNS

Petković je, poželevši dobrodošlicu kineskim prijateljima, podvukao da se ovom značajnom posetom nastavlja dalje jačanje dokazanog prijateljstva  Srbije i NR Kine, ali i SNS i KPK.

"Drugi dolazak predsednika Sija u Srbiju u maju mesecu ove godine, najbolji je pokazatelj visokih odnosa Srbije i NR Kine koji su podignuti na najviši nivo Zajednice Srbije i Kine za zajedničku budućnost u novoj eri. I srpsko i kinesko rukovodstvo u potpunosti su posvećeni brizi za napredak, razvoj i blagostanje naših naroda kao najvažnijem zadatku, ali i moralnoj obavezi koja je prirodno postavljena pred nama. Naše čelično prijateljstvo odlikuju ne samo zajednički ekonomski interesi, već i sveukupni ciljevi, koji se odnose na izgradnju poretka koji počiva na doslednom poštovanju međunarodnog prava i jednakim šansama za sve, kroz izgradnju zajednice za zajedničku budućnost čovečanstva", naveo je Petković koji je članovima delegacije preneo još jednom zahvalnost naše zemlje NR Kini zbog poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije 

"Srbiju i Kinu neraskidivo povezuje uzajamna podrška i razumevanje za ključne državne i nacionalne interese, i mi smo veoma zahvalni našim kineskim prijateljima na doslednoj podršci po pitanjima od značaja za Srbiju, pre svega po pitanju naše južne pokrajine Kosova i Metohije, odnosno doslednog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije. Isto tako i Republika Srbija će nastaviti da dosledno i snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet NR Kine i kada je reč o politici jedne Kine, ali i u svim kineskim inicijativama za mirnu i prosperitetnu budućnost zajednice čovečanstva", istakao je Petković posebno pohvalivši važne kineske investicije u našoj zemlji na obostrano zadovoljstvo.

BONUS VIDEO: Viktor Božić iz Rume cepa drva da pomogne bolesnima

Pogledajte više