KURTIJU SE OD ŠVERCERA SAD PRIVIĐA SRPSKA INVAZIJA: Kfor odbacio zahtev Prištine za vraćanje zone bezbednosti duž administrativne linije

D. Zečević - S. Rovčanin Tomković

14. 10. 2024. u 07:00

JOŠ jedan pokušaj lažnog premijera tzv. Kosova da optuži Srbiju kao "bezbednosnu pretnju" je propao, jer je juče međunarodna misija Kfor odbacila njegov zahtev za vraćanje kopnene i vazdušne zone bezbednosti duž administrativne linije između centralne Srbije i naše južne pokrajine u širini od pet kilometara kopnene i 25 kilometara vazdušne linije.

Deo Kopnene zone bezbednosti / Foto G. Šljivić

Kurti je, optužujući vlast u Beogradu da dovodi pripadnike srpske vojske nadomak administrativne linije, tražio da se vrati zona bezbednosti koja je uspostavljena Rezolucijom 1244 SB UN i Vojnotehničkim sporazumom iz 1999. godine, ali je ukinuta 2015. godine. Trik nije prošao, kao ni priča da su tzv. kosovske bezbednosne snage uočile naše vojnike, jer su oni koji su zapravo "sreli" pripadnike Vojske Srbije, a Kurti ih predstavlja kao "bezbednjake" bili kradljivci šume.

- Te snage koje su se navodno srele sa pripadnicima Vojske Srbije su kriminalci, šverceri, lopovi koji sa teritorije KiM ulaze preko administrativne linije na prostor centralne Srbije da kradu šta nađu. Vojska Srbije obavlja svoje zadatke, i kada naša vojska naiđe na njih radi sve u skladu sa zakonom. Nema dodatnih aktivnosti, ništa ne spremamo što može da dovede do eskalacije na terenu, šta više veoma smo smireni i trpeljivi. Srbija trpi više nego što bi iko trpeo zato što želi da sačuva mir i političku stabilnost - rekao je premijer Miloš Vučević.

Kfor ima vidljivo i fleksibilno prisustvo i pažljivo prati situaciju, istakli su u saopštenju ove misije povodom zahteva Kurtija i dodali da nastavljaju da ispunjavaju svoj mandat na osnovu Rezolucije SB UN, doprinoseći bezbednom okruženju za sve žitelje na Kosovu i Metohiji, u "svako vreme na nepristrasan način":

- Kfor deluje kao treći bezbednosni sistem, u bliskoj saradnji sa kosovskom policijom i Euleksom, Misijom vladavine prava EU, koji su prvi, odnosno drugi tzv. bezbednosni prstenovi. Komandant Kfora ostaje u bliskom kontaktu sa svim svojim glavnim kolegama, uključujući predstavnike bezbednosnih organizacija Kosova i načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga Srbije. To je ključ za garantovanje stabilne bezbednosti na celom Kosovu i za održavanje regionalne stabilnosti.

Ubistva i krađe

ADMINISTRATIVNA linija je uglavnom na brdsko-planinskom području. U kuršumlijskim selima duž linije od 1999. godine ubijeno je osam civila i policajaca. Prema podacima policije, Albanci sa kosmetske strane ubili su starije meštane Božanu Zečević iz Šušnjaka, Dušana Mićunovića iz Trpeza i Milana Milovanovića iz Dabinovca. U mestu Matarova ubijen je policijski inspektor Dejan Đorđević, tri pripadnika policije izgubila su život kada je njihovo vozilo nagazilo na minu na putu od sela Dabinova ka Kuršumlijskoj Banji dok je 2014. godine nadomak Merdara ubijen žandarm Stevan Sinđelić. Ovde su česte krađe šume od strane Albanaca iz podujevskih sela. Šumskom gazdinstvu "Toplica" napravljena je šteta koja se meri milionima evra, a na meti su i privatni posedi odakle kradu i stoku.

Povodom navoda Kurtija, Ministarstvo odbrane je saopštilo da je reč o nastavku kampanje dezinformacija.

- U objavi na društvenim medijima vide se pripadnici Vojske Srbije u Kopnenoj zoni bezbednosti koji izvršavaju redovne zadatke na obezbeđenju administrativne linije i kontroli Kopnene zone bezbednosti, u skladu sa Vojnotehničkim i svim drugim potpisanim sporazumima. Navodne bezbednosne snage koje Kurti pominje u medijima, koje su došle u kontakt sa pripadnicima Vojske Srbije su u stvari šverceri bespravno posečene šume sa teritorije centralne Srbije, što je inače postao unosan ilegalan posao. Organi obezbeđenja administrativne linije svojim aktivnostima su presekli ilegalne aktivnosti prebacivanja drvne građe na teritoriju AP KiM, pri čemu su šumokradice pobegle na prostor AP KiM, a zatečena pokretna sredstva koja su koristili za ovu kriminalnu aktivnost su predata pripadnicima MUP - objasnili su iz Ministarstva odbrane.

Konačno bez viza

SRBI sa Kosova i Metohije, vlasnici pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije od juče mogu da putuju u zemlje EU bez viza, pošto je stupila na snagu Uredba o ukidanju viza. Naši sunarodnici su poslednji stanovnici Zapadnog Balkana koji su dobili ovu mogućnost. 

Vojnotehničkim sporazumom koji je potpisan u Kumanovu, između tadašnjih predstavnika SRJ i NATO, a po povlačenju naših vojnih i policijskih snaga sa KiM uspostavljena je i Kopnena zona bezbednosti između centralne Srbije i Kosova i Metohije u dužini od 380 kilometara. Vojne snage tadašnje SRJ nisu imale pristup, već samo pripadnici policije i to u grupama do deset pripadnika naoružnih lakim naoružanjem. Međutim, posle mnogobrojnih napada na meštane ovog područja od strane Albanaca sa prostora KiM kao i napada albanske terorističke tzv. Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca na pripadnike srpske policije, 7. marta 2001. godine NATO je doneo odluku o povratku tadašnjih jugoslovenskih vojnih snaga na ovo područje odnosno dozvoljeno im je da koriste automatsko oružje, minobacače i helikoptere, ali ne i tenkove i drugo teško naoružanje. Dozvoljeno im je i da hapse i uzvraćaju na eventualne napade, kao i da se suprotstave nelegalnim prelascima administrativne linije, dok je 2004. godine uspostavljena zajednička kontrola administrativne linije srpskih vojnih snaga sa pripadnicima misije Kfora.

Pogledajte više