DAČIĆ: Zlonamerna tumačenja u opozicionim krugovima o predstojećim izmenama krivičnog zakonodavstva, domaći i strani političari licemerni

Z.U. 05. 10. 2024. u 20:34

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je, povodom zlonamernih i lažnih tumačenja u opozicionim krugovima o predstojećim izmenama krivičnog zakonodavstva, da je više puta ukazivao na licemernost domaćih i stranih političara, koji u svemu traže razlog za napad na Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića

FOTO TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/

- Povodom zlonamernih i lažnih tumačenja u opozicionim krugovima o predstojećim izmenama krivičnog zakonodavstva, više puta sam ukazivao na licemernost domaćih i stranih političara, koji u svemu traže razlog za napad na Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića.

Kako njima u Srbiji sve smeta, a u njihovim zemljama je sve dozvoljeno da se zaštiti ustavni poredak? Pa čak im ne smeta ni u Crnoj Gori kada treba progoniti Srbe Kneževića i Mandića, zbog pozivanja na demonstracije ispred Parlamenta. Citiraću zato dva člana crnogorskog krivičnog zakona:

Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja

Član 362

(1) Ko u nameri ugrožavanja ustavnog uređenja ili bezbjednosti Crne Gore poziva ili podstiče da se silom promijeni njeno ustavno uređenje, svrgnu najviši državni organi ili predstavnici tih organa, kazniće se zatvorom od tri meseca do pet godina.

(2) Ko delo iz stava 1 ovog člana učini uz pomoć iz inostranstva, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina.

(3) Ko u namjeri rasturanja izrađuje ili umnožava materijal koji je po svom sadržaju takav da poziva ili podstiče na vršenje djela iz stava 1 ovog člana ili ko upućuje ili prebacuje na teritoriju Crne Gore takav materijal ili drži veću količinu tog materijala u namjeri da ga on ili neko drugi rastura, kazniće se zatvorom od tri mjeseca do tri godine.

Pozivanje na otpor

Član 378

(1) Ko druge poziva na otpor ili na neposlušnost prema zakonitim odlukama ili mjerama državnih organa ili prema službenom licu u vršenju službene radnje, kazniće se zatvorom do tri godine.

(2) Ako je usljed djela iz stava 1 ovog člana došlo do nesprovođenja ili znatnog otežavanja sprovođenja zakonite odluke ili mjere državnih organa, učinilac će se kazniti zatvorom od šest mjeseci do pet godina.”

I šta sad kažete kvazi stručnjaci i propali političari? Da to prepišemo u Krivični zakon Srbije?

Pa to je odobrila Evropska komisija, a niko od vas nikad reč nije rekao protiv Crne Gore.

Znači, ako je protiv Srba, sve je dozvoljeno. A u Srbiji je diktatura i kršenje ljudskih prava. Sramotno -  izjavio je ministar Dačić.

Pogledajte više