UBILI ŠUMARA JER JE RADIO ZA SRBE: Svedok u Hagu o ubistvima tzv. OVK nelojalnih Albanaca, srpskih žrtava iz jame Volujak se ne seća

S.S.R.

30. 09. 2024. u 17:16

PRED Specijalizovanim sudom za ratne zločine na Kosovu i Metohiji, u slučaju "Tači i ostali", danas je svedočio nekadašnji vojni policajac tzv. OVK u Mališevu, Ahmet Rahmanaj. On je rekao da je tzv. OVK tokom 1998. i 1999. godine hapsila i ubijala Albance "kolaborante" zbog saradnje sa srpskim vlastima.

Foto: Printskrin

On je u sudnici tokom procesa, koji se vodi protiv bivših lidera tzv. OVK Hašima Tačija, Jakupa Krasnićija, Redžepa Seljimija i Kadrija Veseljija, ispričao da je od drugih ljudi čuo kako je tzv. OVK u blizini Kline ubila Avdulja Gašija, šumara, jer je bio "kolaborant".

- Ja ga nisam smatrao saradnikom, ali oni jesu možda zato što je, kao šumar bio među retkim Albancima koji su bili zaposleni kod srpskih vlasti. Ja ne znam ko ga je ubio - rekao je.

Srba se ne seća?!

IAKO je govorio o ubistvima Albanaca, svedok je istakao da u periodu kada je bio vojni policajac do jula 1998. godine, nije znao da je tzv. OVK pritvorila Srbe iz Orahovca, kasnije ubila, a njihova tela su pronađena u jami Volujak 2006. godine. Naveo je da ni danas ne veruje u to. Prema optužnici, tzv. OVK je 27. i 28. jula 1998. ubila 25 Srba kod pećine Volujak. Među njima je i čak 15 članova porodice Kostić.

Naveo je još jedan primer, a to je ubistvo Ramiza Hodže, jer je "sa svojim susedima tražio od srpskih vasti dozbolu da na njivama obave žetvu". Istakao je da je Rami prevodio šta su seljaci pričali, jer je govorio srpski, a zatim su komandanti sprskih snaga dali dozvolu da se letina pokupi. Tri dana kasnije, on je otet iz džamije, stavili su ga u gepek sa Salmanom Binišijem, kojeg su pripadnici tzv. OVK izveli iz obližnje prodavnice. Obojica su, pozivajući se na reći Hodžinog brata, kasnije pronađeni mrtvi.

Inače, optužnica u 10 tačaka tereti "četvorku" za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje dve tačke i ubistva u 42 nelegalna pritvora tzv. OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 102 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Pogledajte više