"RUDARSKI SEKTOR JE STUB INDUSTRIJSKOG RAZVOJA": Momirović prisustvovao svečanosti u Gornjem Milanovcu

Novosti online 30. 09. 2024. u 16:35

RUDARSKI sektor je oduvek bio stub industrijskog razvoja, a ulaganjem u održiv i odgovoran sektor rudarstva, mi ne samo da podstičemo ekonomski rast i otvaramo nova radna mesta, već i doprinosimo razvoju tehnologija koje će obezbediti bolju budućnost za generacije koje dolaze, rekao je ministar trgovine Tomislav Momirović nakon što je danas prisustvovao svečanosti povodom obeležavanja 20 godina uspešne privatizacije Rudnika i Flotacije Rudnik d.o.o., u Gornjem Milanovcu.

Foto: Ministarstvo

Jedan od uspešnih primera kako odgovorna privatizacija može doneti dugoročnu korist ne samo kompaniji, već i celokupnoj zajednici je kompanija „Kontango“ koja prerađuje rudu olova, cinka, bakra i srebra, zapošljava 440 ljudi u uslovima koji ispunjavaju najviše standarde bezbednosti i ekološke održivosti“, istakao je ministar Momirović i dodao da je rukovodstvo kompanije uložilo mnogo, kako u osavremenjavanje procesa eksploatacije rudnika, tako i u razvoj i edukaciju zaposlenih, pa se među zaposlenima nalaze i mladi inženjeri iz Gornjeg Milanovca i Čačka koji su dobili priliku da rade, a samim tim i da ostanu u rodnom kraju.

Ministar Momirović ovom prilikom je naglasio da je Srbija u svetu poznata kao jedna od prvih država koja je imala zakon o rudnicima.

Donet je u vreme despota Stefana Lazarevića 1412. godine, a krajem njegove vladavine bili smo jedan od najvećih proizvođača srebra u Evropi.  

- Rudarstvo u srednjovekovnoj Srbiji je delatnost koja je imala veliki ekonomski značaj, a mi vidimo da je rudarstvo i u današnjoj Srbiji od ogromne važnosti za dalji ekonomski i industrijski razvoj naše zemlje.Velika šansa Srbije leži u njenoj bogatoj geologiji i geografskom položaju i na nama je da te potencijale stavimo u funkciju napretka naše ekonomije i interesa Republike Srbije, jer bez rudarstva nema ni privrednog razvoja naše zemlje - zaključio je ministar Momirović.

Pogledajte više