ODBOR NAPUSTILA ZATO ŠTO JOJ NIJE BILO DOBRO: Onda otišla na konferenciju za medije

Novosti online 30. 09. 2024. u 15:11

DANIJELA Nestorović, predstavnica Ekološkog pokreta i ovlašćeni predlagač Izmena i dopuna Zakona o zabrani iskopavanja litijuma i bora, napustila je današnju sednicu skupštinskog odbora u trenutku kada je trebalo da brani svoj predlog.

Foto: Jutjub printskrin

Ovaj potez je iznenadio sve jer se rasprava ticala upravo njenog zakonskog predloga, koji već nedeljama izaziva kritike unutar stručne zajednice.

Kritičari zakona, pre svega iz akademskih i naučnih krugova, tvrde da Nestorovićkin predlog nije zasnovan na relevantnim naučnim istraživanjima, već na proizvoljnim ocenama. Primera radi, u delu gde se govori o uticaju rudarenja litijuma na poljoprivredno zemljište, Nestorovićeva je citirala mišljenje ginekologa, pritom ne navodeći nikakve relevantne izvore ili naučne radove.

Suočena sa ozbiljnim pitanjima o validnosti svog zakonskog predloga, Nestorovićeva je iznenada napustila sednicu uz izgovor da joj nije dobro. Ipak, njen izostanak sa sednice bio je kratkog daha, jer se već desetak minuta kasnije pojavila na konferenciji za medije.

Ono što je posebno privuklo pažnju jeste očigledna podeljenost unutar opozicije po pitanju ovog zakona. Dok su opozicioni predstavnici ranije zajednički nastupali u medijima prilikom predlaganja akta, ovog puta su se obratili pojedinačno. Najupadljiviji je bio izostanak komentara iz Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, čiji predstavnici su odlučili da ćute, što samo podgreva spekulacije o nesuglasicama unutar opozicionih redova.

Ostaje da se vidi kako će se situacija dalje razvijati, ali je očigledno da predlog Danijele Nestorović ne samo da nije naišao na podršku u stručnim krugovima, već je i unutar same opozicije izazvao značajne podele, zbog čega je opozicija sve radila kako on ne bi došao na dnevni red Skupštine Srbije.

BONUS VIDEO: Pogledajte kako je Ćuta prekinuo konferenciju Ane Brnabić:Podvio rep i dobio lekciju koju će pamtiti

Pogledajte više