VLADA PREDLOŽILA NAJVEĆE UVEĆANJE PLATA ZA PROSVETARE: Odgovornost za postizanje dogovora je sada na sindikatima

Novosti online 28. 09. 2024. u 14:37

PREPOZNAJUĆI objektivne izazove i poteškoće u sferi obrazovanja, Vlada Republike Srbije nedavno je iznela predlog da se za prosvetne radnike od 1. januara 2025. godine obezbedi najveće povećanje plata u celom javnom sektoru – 12%, što je čak 4% više od najavljenog uvećanja plata za zaposlene iz drugih oblasti javnog sektora.

Foto: Profimedia

Međutim, i pored toga, sindikati prosvetnih radnika u pregovorima sa Vladom rigidno insistiraju na svom nerealnom zahtevu za povećanje plata od 15%, pokazujući da su zarad nekoliko procenata spremni da naruše postizanje krajnje poštenog i korektnog dogovora, i time nepovratno načine štetu  radnicima u prosveti čije bi interese po definiciji trebalo da zastupaju.

Da stvar bude gora, lideri opozicionih stranaka u Srbiji, koji, na žalost, isključivo vode računa o ostvarivanju svojih partikularnih političkih interesa, u aktuelnom periodu manipulišu i perfidno vrše pritisak na sindikalne predstavnike navodeći ih da odbiju povoljnu i krajnje fer ponudu Vlade, što bi se u konačnici isključivo moglo negativno odraziti na mesečne prihode prosvetnih radnika, jer bi u slučaju takvog postavljanja sindikata prosvetari dobili jednako povećanje plata kao i svi drugi, od 8%.

Zbog svega iznetog, ostaje da se vidi da li će se sindikati u finalnim pregovorima sa Vladom voditi interesima zaposlenih koje bi trebalo da predstavljaju, te odgovorno i racionalno sagledati njihov status i položaj u društvu, ili će nepromišljenim političkim amaterizmom ugroziti prosvetne radnike, a sve zarad ostvarenja jeftinih političkih interesa opozicionih prvaka koji im tobož pružaju moralnu i savetodavnu podršku.

Pogledajte više