SKUPŠTINA SRBIJE: Poslanici nastavili raspravu o budžetu (VIDEO)

Tanjug 26. 09. 2024. u 09:14 >> 15:07

POSLANICI Skupštine Srbije nastavili su raspravu o rebalansu budžeta

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Na kraju današnje sednice potvrđen je mandat narodnoj poslanici u Narodnoj skupštini za upražnjeno poslaničko mesto Mineli Kalender.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović : Srpski narod, Srbija, na kraju krajeva i ona velika Jugoslavija ima zaista dugu, dugu tradiciju rudarenja. Da nije bilo rudnika zamislite šta bi bilo sa, ako govorimo o sadašnnjoj Republici Srbiji sa pojedinim Beogradskim opštinama kao što je Lazarevac ...- podsetio je ministar na važnost rudarstva.

Đedović Handanović Ćuti: Kad' niste mogli da se dogovrite sa kompanijom Rio Tinto onda ste počeli tobož da se zalažete za životnu sredinu

- A što se tiče privatnika koji su svojom voljom prodavali svoje parcele, to je nešto apsolutno na šta država nije,  niti može da utiče, znači volja dve strane da neko nešto proda, a da neko nešto kupi apsolutno je volja dve ugovorne strane , ali to možda narodni poslanik koji postavlja pitanje vrlo dobro zna, a pominje Gornje Nedeljice jer je upravo on dao na poklon gospodinu Kokanoviću deo zemlje, pa onda su tobož postali... u svakom slučaju kad' niste mogli da se dogovrite sa kompanijom Rio Tinto onda ste počeli tobož da se zalažete za životnu sredinu- poručula je minsitarka Handanović narodnom poslaniku Aleksandru Jovanoviću Ćuti.

- Ja bih samo da se nadovežem što se tiče uopšte partnerstva koje Srbija ima sa grupom ''Ziđin'', pre svega Srbija je strateški partner u tom projektu , sa 37 posto vlasništva, što ne smemo da zaboravimo, molila bih narodne poslanike da ne dobacuju, nego da imaju toliko strpljenja da saslušaju i da ne šire agresiju u ovom parlamentu. Ono što je zasigurno, a čuli smo ovde i prethodnih dana da su procenjene vrednosti rezervi upravo u rudniku koji je pomenut 14 miliona tona bakra ili 300 tona zlata što apsolutno nije tačno, znači iznose se po ko zna koji put netačni i neistiniti podaci, rezerve su za sada overene 3 ili 4 puta manje, tačnije tri ipo miliona tona bakra i 110 tona zlata što je svakako značajno. Ono što nije ajsno nikoke ovde jeste da li se opozicija zapravo zalaže za tu eksploataciju ili se ne zalaže, pošto sa jedne strane riča koliko se proizvodi i kako to tobož nije dobro, a s druge strane kolike su rezerve - rekla je Đedović handanović.

Ministarka privrede Mesarović o RTB Bor: 

- Nakon neuspešne privatizacije koju ste vi sproveli 2007.godine  i nakon što tadašnji kupac nije ispoštovao nijednu od ugovornih obaveza morali smo da raskinemo, odnosno raskinuli ste ugovor za neadekvatnu sporovedenu privatizaciju, a mi smo našli jednog solventnog, jednu od najvećih kompanija na svetu koja se bavi ovom delatnošću koja je investirala 1,26 miliajrdi dolara u ovu kompaniju, podigla Bor na noge, podigla ovu kompaniju na noge i danas zapošljava preko 6000 zaposlenih na ponos svih nas. Ja sam pre nekih mesec dana boravila i u Sjamenu i posetila rudnik ''Ziđin majning grupe'' i ove kompanije i razgovarali o budućim ulaganjima, ono što je najvažnije istaći da pored toga što zapošljavaju preko 6000 građana u našem Boru i što je životni standard naših građana u Boru potpuno drugačiji i na jednom daleko višem nivou i što grad Bor prihoduje po osnovu svih taksi i poreza, poreza od zarada za sve ove zaposlene, ovo je promenilo i ekonomsku sliku Srbije, imajjući u vidu da je ''Ziđin majning grup'' i jedan od najvećih izvoznika a očekuje se svakako u bližoj budućnosti i nova velika ulaganja koja će se takođe odraziti i na ekonomsku sliku Srbije i svakako na naš BDP- poručila je ministarka privrede Mesarović.

Ministar Lončar poručio Aleksandru Jovanoviću Ćuti: Kad spominjete Aleksandra Vučića trebalo bi da ustanete!

Poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta postavio je pitanje ministru zdravlja, u kome je rekao da je „krenuo oštro prema lekarima“ zbog suzbijanja lista čekanja te podrugljivo pričao o tome kako čeka predsednika Vučića da se vrati iz Njujorka sa čarobnim štapićem. Tokom odgovora ministra Lončara, poslanik Jovanović je sve vreme dobacivao spominjući predsednika Vučića, nakon toga mu je ministar rekao sledeće.

- Ja sad vas nisam razumeo najbolje, da li se zalažete da se reše liste čekanja ili da se ne reše. Ja zaista poštujem građane koji su glasali za vas, ali što se tiče vašeg mišljenja, posle svega što radite i pričate, meni stvarno to malo znači. Vi u roku od tri sata promenite pet mišljenja. Što se tiče Vučića, kad ga pominjete trebalo bi da ustanete, znate. Vi da živite još sedam života ne možete da napravite rezultate koje on napravi za mesec dana. Prema tome, to bi trebalo da imate na umu - poručio je Lončar.

Tatjana Macura, ministarka bez portfelja zadužena za oblast rodne ravnopravnosti, sprečavanja nasilja nad ženama i ekonomskog i političkog osnaživanja žena o važnosti preventivnih pregleda kod žena:

- Odeljenje radiologije koje funkcioniše u okviru Kliničkog centra u Kragujevcu je apsolutno smanjilo, odnosno ne postoji lista čekanja za onkološke pacijente. Dakle, skeneri rade besprekorno, oni imaju i novu magnetnu rezonancu. Zašto mi je bilo važno da se javim, mislim da je veoma važna ova informacija za žene koje su u velikom riziku od nastanka karcinoma dojke ili reproduktivnih organa i mislim da je važno da podstaknemo i motivišemo žene da se u okviru preventivnih pregleda koje organizuje ministarstvo zdravlja dakle, jave zakažu svoje preglede i da ih u svakom smislu i ostavre - istakla je Macura.

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom, odgovorio je na poslaničko pitanje narodnog poslanika Živote Starčevića na pitanje o saradnji sa dijasporom:

- Jasna je odlučnost i opredeljenost predsednika Republike, predsednika Vlade, čitave Vlade Republike Srbije kada je reč o onome što jeste suštinski najvažnije, a to je jačanje postojećih i stvaranje još čvrših veza između Matice i naših sunarodnika koji žive van Srbije. Nemojte se ljutiti, formalno-pravno jeste ispravan termin dijaspora, ali verujte ja ga retko koristim bilo da razgovaram sa Srbima u regionu ili sa našim sunarodnicima koji žive van regiona, za mene su svi oni Srbi koji u ovom trenutku žive van Srbije ili naši sunarodnici koji žive van Srbije - istakao je, između ostalog ministar Milićević. 

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar o akciji preventivnih pregleda:

- Preventivni pregledi rade se iz jednog jedinog razloga, a to je da mislim da svima treba da je cilj da imamo zdravu Srbiju. Zdravu Srbiju ne možemo da imamo, i to se ne podrazumeva i neće doći samo od sebe ako ne promenimo neke navike, ako ne napravimo sa građanima Srbije jedan dogovor, ako im ne skrenemo pažnju šta je neophodno da uradimo da bi pomogli i sebi, a i drugima- to je jedini razlog zašto se rade preventivni pregledi, rekao je ministar Lončar. 

Ministarka Žarić Kovačević odgovara na pitanje poslanika Živote Starčevića iz poslaničke grupe Dragan Marković Palma- Jedinstvena Srbija

- Hvala puno predsednice Skupštine, dame i gospodo narodni poslanici uvaženi poslaniče ja vam se zahvaljujem na pitanjima i što sam evo dobila priliku i da malo govorim o radu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Najpre ću vam odgvooriti na pitanje koje je vezano za zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Ovaj zakon je pretrpeo određene promene 2021. godine i ono što mogu da istaknem kao dobro jeste dobra saradnja sa poverenikom za informacije od javnog značaja, međutim tokom primene ovog zakona stvorili su se određeni uslovi, odnosno, da kažem došlo je do određenih zloupotreba koje su nas sada navele na to da radimo na izmenama ovog zakona. 

Nastavljen rad Narodne skupštine, ministri odgovaraju na poslanička pitanja

Pauza od sat vremena

Predsednica Skupštine odredila je jednočasovnu pauzu u radu parlamenta.

Mali: Veća ulaganja u nauku

Ministar Mali izjavio je da su rebalansom budžeta za ovu godinu predviđena veća sredstva za nauku, odnosno da su povećana sa 36,5 na 37,5 miljardi dinara.

- Povećena su izdvajanja za nauku, ali moje pitanje za vas sve ovde koji spočitavate oko ulaganja u nauku, da li znate da je Fond za nauku osnovan zakonom 2019. godine? Osnovala ga je ova vlast. Što se neko pre toga nije setio da osnuje Fond za nauku i da na takav način da podstrek našim istraživačima i naučnicima - upitao je Mali.

On je naveo da su u poslednjih nekoliko godina otvorena i tri načuna instituta, dva u Novom sadu, jedan u Kragujevcu.

Mali je naveo da je pre toga poslednji takav institut osnovan u doba SFRJ.

Vulin odgovorio Milivojeviću

Potpredsednik Vlade RS Aleksandar Vulin odgovorio je poslaniku Srđanu Milivojeviću koji je između ostalog rekao da smo za vreme ove vlasti imali bonove za benzin i hranu, ali i da je ova vlast pokrala trudnice, porodilje i ratne veterane.

- Besmisleno je raspravljati o tome šta je bilo pre 30 godina, ali ako treba da objašnjavamo hiper inflaciju ili zašto smo imali redove za benzin pre 30 godina možda bi se neko setio da smo imali sankcije Ujedinjenih nacija, da je svaka litra benzina koja je bila potrošena u recimo sanitetskom vozili bila krivično delo, i da je svaki lek koji smo odnekud nabavili bio krivično delo. Ako ćemo da se vratimo u to vreme možda nije loše čisto da se podsetimo i ko je tada tražio da nam se dodatno uvode sankcije, ko je tada navijao za to - rekao je Vulin.

Mali odgovorio Nikeziću

Ministar Siniša Mali odgovorio je Dušanu Nikeziću.

- Želim da komenatrišem izjavu poslanika iz opozicije. Prosto neverovatno sa kojim licemerjem on iznosi podatke, podsetiću da je on osoba koja je zajedno sa ljudima koji su i danas u njegovoj stranci dominirala, žarila i palila, kada je u pitanju ekonomska politika od 2000. do 2012. i kada nam je kao pustoš ostavila Srbiju. Taj poslanik se usudio da kaže kako u rebalansu budžeta, da to nije za ljude. A za koga je, a ko će to da koristi, ko će da ode na stadion nego građani Srbije i gosti naše Srbije. Očekujemo da će skoro 3 miliona ljudi posetiti Srbiju 2027., upravo da dođu na Ekspo, koji će nakon toga biti novi Beogardski sajam. Ko će to da koristi nego ljudi. Vaš problem je da vas je bilo briga za ljude. Samo ste vodili računa o sebi i svojim ličnim interesima. Govorite o tome da rebalans budžeta nije za ljude zato što govorimo o platama i penzijama, pa šta su plate i penzije nego ono što se isplaću građanima, od toga ljudi žive. Samo da razumete razliku između Srbije danas, koja pobeđuje u ekonomiji, u odnosu na Srbiju koju ste nam ostavili. U vaše vreme minimalna zarada bila je 15.700 dinara, a od 1. januara biće 53.592 dinara. Niste imali novca za penzije u junu mesecu 2012. da isplatite. Pustoš i rupa je ostala u budžetu. Vas nije sramota da se sada javljate. Prodao sve prirodne resurse za 400 miliona evra i sad on spočitava šta se dešava. Kao da je pao s marsa. Govorite o penzijama, vi nam niste ostavili novac ni da platimo te penzije. To je vaš mentalitet, vi biste samo nekoga da oporezujete, globite, što je bilo vaša politika do 2012. godine. Zato imamo poverenje investitora, nikada nismo imali veće investicije. Svako obećanje koje dajemo, ispunimo. Uvek iskreno, transparentno idemo sa ciljevima naše politike - kazao je Mali.

Ponoš uvredio Milicu Đurđević - izrečena mu opomena

Predstavnici opozicije vređali su žene. Zdravko Ponoš se obratio Milici Đurđević Stamenkovski:

- Mi ćemo prihvatiti vaš predlog, nemojte da kvarite atmosferu. Radite nešto drugo, idite skuvajte ručak, okačite zavesu, spremite ispit, odmorite se...

Zbog ovoga mu je izrečena opomena.

Brnabić odgovorila na tvrdnje opozcije da su civili bolje naoružani od vojske

Ana Brnabić odgovorila je na istup poslanika Zeleno levog fronta – Ne davimo Beograd, Bogdana Radovanovića. Naime, on je rekao da „režim uporno kontaminira javni prostor militarnom retorikom“ te da su civili bolje naoružani od pripadnika bezbednosti. Brnabić je na to odgovorila da je vrlo upitno sa kime se poslanik Radovanović druži, kada je stekao takav utisak.

Jovanov: Opozicija ne zna šta hoće, pomozite nam da vam pomognemo

Milenko Jovanov istakao je danas u Skupštini da opozicija ne zna šta hoće.

- Neću da vam dozvolim da nas optužujete za ono što sami radite. Vi sami ne znate šta hoćete.

Polemika Jovanova i Milivojevića

Šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov i poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević ušli su u polemiku.

Jovanov je, na tvrdnje Milivojevića, da je bivša vlast izgradila 1.400 kilometara puteva rekao da su to "stelt" putevi, koje, kako je rekao, niko osim njih nije video.

- Završetak kompletnog koridora 10 je manje koštao nego jedan most.  To da će na svaki način da pravda NATO agresiju na ovu zemlju, to je jasno i nisam očekivao da bude drugačije.  Prosto neko ko je bio NATO dobrovoljac iz 1999. i iz uverenja postavljao lokatore, ne očekujem da osuđuje ono što je NATO posle s tim lokatorima radio - rekao je Jovanov.

On je rekao da je besramno i nisko bilo i Milivojevićevo prozivanje predsednice parlamenta Ane Brnabić zato što nije bila na sednici dva dana.  

- Ana Brnabić je imala virus i bila bolesna i dva dana primala infuziju, a  ovo pokazuje koliko nisko jedan čovjek može da padne, ne postoji ni to zavlačenje pod klupu koje bi bilo adekvatno sramoti koju bi svako ko ima i malo obraza doživeo - rekao je Jovanov.  

On je odbacio navode opozicionih poslanika da vladajuća koalicija beži od rasprave o litijumu, navodeći da je akt koji su oni podneli "apsolutno aljkav".

- Krenuli su u sazivanje sednice sa namerom da imaju dve tačke dnevnog reda, a onda se potpisalo njih 86 i shvatili su da im nedostaje jedna tačka dnevnog reda. Dakle, zaboravili su 50 odsto dnevnog reda - rekao je Jovanov i dodao da jedva čekaju da počne rasprava o litijumu.

Milivojević je ocenio kao nekorektno to što je Brnabić optužila opoziciju da opstruiše i odugovlači sednicu kako bi izbegla sednicu o litijumu.

Rekao je da su tu sednicu predložili pre 12 dana i zamerio da ministri  dugo govore, a dodao je i da je Brnabić "tek četvrtog dana sednice" došla u parlament.

On je tražio da se u predlog zakona o rebalansu budžeta doda  finansiranje javnih politika, jer se, kako tvrdi, zadužujemo toliko da ne možemo da vratimo dugove".

Milivojević smatra i da će strategija vlasti biti da se Jadar i Rađevina daju za iskopavanje litijuma ako ne budu mogli da se vrate dugovi.

On je, takođe, rekao da je kilometar auto-puta od Pojate do Preljine koštao 2,9 milijardi evra, 29 miliona po kilometru, a da je u vreme kada je Demokratska stranka bila na vlasti ceo put ugovoran po ceni od 285 miliona evra.

Ponoš o Vučićevom govoru

Poslanik stranke Srbija Centar Zdravko Ponoš priznao je da je govor Aleksandra Vučića u Generalnoj Skupštini UN bio vrlo dobar.

- Gledao sam obraćanje predsednika Vučića u Ujedinjenim nacijama i mogu reći da sam vrlo zadovoljan njegovim obraćanjem. Tako se govori u Ujedinjenim nacijama. Neironičan sam, napisan mu je bio govor i govorio je kako treba - rekao je Ponoš.

Brnabić opoziciji: Podneli ste 146 amandmana i odugovlačite sednicu

Ana Brnabić zamolila je opoziciju da kaže šta i kako hoće da radi u Narodnoj skupštini, s obzirom na to da namerno odugovlači sednicu.

Ona je istakla da je opozicija podnela neverovatnih 146 amandmana o kojima treba da se raspravlja do kraja vanrednog zasedanja, koje ističe 30. oktobra u ponoć. Po zahtevu opozicije, rasprava o litijumu i Kosovu i Metohiji takođe treba da se održi u okviru vanrednog zasedanja.

Burno na početku

Poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta na početku sednice pitao je predsednicu parlamenta zašto nisu prisutni članovi Vlade, kojima bi postavljao pitanja.

Predsednica Skupštine zamolila je poslanika da pročita Poslovnik, ističući da članovi Vlade ne prisustvuju ovom delu sednice i da će u parlamentu biti od 16 do 19 časova.

Počela sednica

Predsednica Skupštine Ana Brnabić konstatovala je da je 107 poslanika prisutno, tako da parlament nastavlja sa radom.

Ukupno je podneto 146 amandmana na sve zakonske predloge, od kojih 119 na predložene izmene zakona o budžetu za 2024. godinu. Poslanička pitanja se postavljaju svakog utorka i četvrtka na početku sednice.

Članovi vlade odgovaraju na pitanja poslanika od 16 do 19 časova

Svakog poslednjeg četvrtka u mesecu kada je sednica u toku članovi vlade odgovaraju na pitanja poslanika u parlamentu od 16 do 19 časova.

Poslanici Skupštine Srbije četvrti dan zaredom raspravljaće o predloženom rebalansu budžeta.

       

BONUS VIDEO: MALI NA EKSPO GRADILIŠTU: Ministar finansija predao Dosije za priznanje Specijalizovane izložbe EXPO

Pogledajte više