"SVE OBAVEZE ISPLAĆUJEMO U DAN I U DINAR": Ministar Mali saopštio - Za 132,5 milijardi dinara su nam veći prihodi ove godine

Novosti online 25. 09. 2024. u 09:13

"SVE što radimo u budžetu usmereno je ka rastu ekonomije i podizanju standarda građana", rekao je jutros ministar finansija Siniša Mali.

Foto: Printscreen/Pink

- Za 132,5 milijardi dinara su nam veći prihodi ove godine, što je preko milijardu evra, pa želimo taj novac da uložimo u dalji rast - kazao je Mali na Pinku.

On je podsetio da će do decembra 2027. godine prosečna plata biti 1.400 evra, a penzija 650 evra i minimalna zarada od 650 evra i te godine ćemo biti domaćini Ekspa, najveće izložbe te vrste na svetu.

- Imamo danas 6 milijardi evra na računu. Nikada više novca nismo imali. Sve obaveze isplaćujemo u dan i u dinar - istakao je ministar finansija.

- Srbija je druga po rastu u Evropi, iza Malte - podsetio je Mali.

- Imamo više novca i hoćemo da rast od 4,3 odsto ubrzamo, jer to znači više radnih mesta i podizanje plata i penzija. Milijardu evra više ulažemo u dodatne kapitalne investicije - Ekspo, pruge, bolnice, vrtiće... - rekao je Mali.

- Mi danas pobeđujemo u nečemu u čemu nikada nismo, u ekonomiji. Od 1. decembra povećavamo penzije. Od prošle godine imamo dvocifreno povećanje penzija i biće 435 evra, što je u dinamici da stignemo do 650 evra 2027. godine - rekao je Mali.

- Mi kredite uzimamo za razvoj i infrsatrukturu, što privlači investitore, pa se odatle ima novca za dalje investiranje i podizanje standarda - objasnio je Mali, dodavši da nam je porastao prihod od svih poreza zahvaljujući tome što naša privreda raste i zapošljava rekordan broj ljudi, što stvara dalji rast.

- Imamo 18 milijardi dinara veće ulaganje u poljoprivredu, pa nam 7,3 odsto budžeta ide u agrar, što je istorijski najviše - naglasio je on.

- Idemo sa povećanjem plata od 12 odsto za prosvetare, oni dobijaju 50 odsto više od ostalih u javnom sektoru. Uspeli smo da izjednačimo minimalnu zaradu sa minimalnom potrošačkom korpom - dodao je Mali, dodavši da će od 1. januara minimalac biti 53.592 dinara odnosno 457 evra, što je povećanje od 13,7 odsto, daleko iznad nivoa inflacije u Srbiji.

- Promet u trgovinama na malo nam je pozitivan, imamo nikad veću naplatu PDV-a, ekonomija nam ide napred, za razliku od na primer Nemačke, koja je u recesiji - rekao je Mali.

- Trebalo bi do kraja nedelje da bude izglasan rebalans budžeta. Za mene kao ministra finansija ne postoji važniji dokument - najavio je Mali.

- Imamo više novca, treba da preraspodelimo taj novac. Između ostalog i za te nove rafale - rekao je on, dodavši da nikog ne napadamo, ali hoćemo da moderni avioni čuvaju srpsko nebo.

Prvi potpredsednik vlade i ministar finansija izjavio je juče u skupštini da je predloženi rebalans budžeta, kao i svaki budžet koji je ova Vlada Srbije do sada pravila, razvojni i usmeren na daljem ubrzanom rastu i razvoju naše ekonomije.

Na sednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravljalo o rebalansu budžeta za ovu godinu, Mali je rekao i da je Ekspo 2027 najveća razvojna šansa naše zemlje u narednom trogodišnjem periodu. Govoreći o rebalansu budžeta, Mali je rekao da je on osnova za dalje podizanje plata, penzija i životnog standarda.

- I na početku izlaganja juče rekao sam da nam je glavni cilj odražavanje Ekspa 2027. godine i ostvarenje svih onih ciljeva koje smo definisali programom Srbija 2027. A Srbija 2027 podrazumeva prosečnu platu u Srbiji od 1.400 evra, prosečnu penziju od 650 evra i minimalnu zaradu od 650 evra. Sada smo malo više nego na pola puta - rekao je Mali.

BONUS VIDEO: Đilasova dvorska luda - Ćuta bacio Ustav Srbije u Skupštini i tako uvredio sve građane

Pogledajte više