BRUKA KONAKOVIĆA U NJUJORKU: Đurić razočaran ponašanjem bosanskog ministra - Zloupotrebio sastanak da napadne Srbiju i srpski narod

Novosti online 24. 09. 2024. u 10:01

MINISTAR spoljnih poslova Srbije Marko Đurić istakao je da je imao čast da predstavlja Republiku Srbiju na sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja u Njujorku, te da je tom prilikom ostao neugodno iznenađen ponašanjem Elmedina Konakovića, ministra spoljnih poslova BiH.

Elmedin Konaković, Foto Kliks

Njegovu izjavu prenosimo u celosti:

- I ovo je ogromna čast za jednog predstavnika Srbije, s obzirom na to da dolazim iz Beograda, grad koji je bio prvi domaćin samita nesvrstanih pre mnogo decenija. I dok sam ja nastojao da u svom govoru izložim agendu budućnosti Srbije i regiona, da govorim o dinamičnom ekonomskom razvoju, povezivanju oblasti saobraćaja, povezivanju novih generacije u regionu i izgradnji zajedničke bolje budućnosti, ostavljanju svega onoga ružnog što je bilo u prošlosti za nama, nažalost, moj kolega Elmedin Konaković uradio je nešto veoma ružno i nediplomatično.

Gospodin Konaković pokušao je da u političkom smislu otme sastanak pokreta nesvrstanih zemalja i da uz sve globalne probleme sa kojima se čovečanstvo danas uočava, uz sve izazove i potrebu da radimo zajedno u regionu, zloupotrebi ovaj sastanak, da bi optužio Srbiju i srpski narod za agresiju, označio ih kao zločince i agresore i potrošio udarni, uvodni deo svog obraćanja na način za koji sam potpuno siguran da ne podržava ogromna većina građana Bosne i srpske i hrvatske nacionalnosti i to ne samo srpske i hrvatske nacionalnosti, već i naše prijateljske, komšijske, bošnjačke nacionalnosti.

Foto Privatna arhiva

Moram da kažem da je svojim govorom definitivno pokazao da podriva unutrašnju političku koheziju u BiH, da ne radi u duhu Dejtonskog sporazuma i da ne radi u duhu dobre regionalne saradnje. Veoma mi je žao zbog toga. Srbija pruža ruku prijateljstva, iskrenu ruku prijateljstva i pomirenja svim narodima u regionu. Nema potrebe da večito i zauvek samo iskopavamo zlo koje su u prošlosti činili ljudi, od kojih su mnogi odgovarali, ali i mnogi koji su odgovorni i za zločine nad Srbima.

Hrvatima i muslimanima nisu odgovarali. Da li treba doveka da se vratimo u ciklusu svađa, brukanja jednih drugih u međunarodnoj zajednici i podrivanja onoga što je ne samo sadašnjost, nego i budućnost generacije u našem regionu? Srbija je na ovom sastanku pokazala da može i da ume drugačije i bolje. Naravno da sam opovrgao i izvrgao sudu naših nesvrstanih prijatelja ove neutemeljene laži, koje je izneo gospodin Konaković, ali sam dostojanstveno i pre svega na budućnost fokusirano pokazao da je Srbija zemlja koja se ne bavi optuživanjem drugih za masakre, zločine i genocide, već se bavi veštačkom inteligencijom.

Razvojem tehnologija, izgradnjom puteva, boljom budućnostišću i za Srbe i za sve druge narode koji žive, ne samo u Srbiji, već i u celom regionu. Zaista mi je žao što smo prisustovali jednoj sceni, ali to je samo jedna crtica sa nedelje Ujedinjenih nacija, gde preovlađuju generalno pozitivni utisci i Srbija odavde odlazi uvek snažnija na globalnoj sceni i sa još novih prijatelja, koji će biti tu sa nama kada bude teško, kao što su bili i kada je rezolucija protiv Srbije bila donošena, kao kada su tu po pitanju naših drugih interesa, tako da nastavljamo posao. Živela Srbija! - navodi Đurić.

BONUS VIDEO: NEODLUČNA OPOZICIJA: Ne znaju da li hoće ili neće Aleksandra Vučića na sednici o litijumu

Pogledajte više