SLUČAJ VLADIMIRA VIŠIĆA: KAKVA JE ULOGA HRVATSKOG FAKTORA U NAJAVLJENOM PROTESTU U NOVOM SADU?

Novosti online 24. 09. 2024. u 09:27

OPŠTE je poznata činjenica da Hrvatska, u borbi da postane što uticajnija u regionu, povremeno pokušava da destabilizuje političku situaciju u našoj zemlji, a redovan modalitet kojim se koristi predstavljaju napadi na predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Foto: Z. G.

O hrvatskom prisustvu svedoče i sve češća hapšenja njenih špijuna u Srbiji, bar onih koji su se u dovoljnoj meri „preigrali“ misleći da će njihovo obaveštajno rovarenje proći neopaženo i nesankcionisano.


Sa druge strane, nesumnjivo je i da za hrvatske interese, kako ekonomske, tako i revizionističke, koji uključuju pretenzije prema delovima naše teritorije, pozivajući se na ustašku NDH, važnu metu zasigurno predstavlja AP Vojvodina, a u prvom redu Novi Sad, kao njen administrativni, finansijski i kulturni centar.


Upravo zbog toga, krajnje su uznemirujuća saznanja da jedan od lidera navodnih protesta poljoprivrednika, koji su zakazani za 29. septembar u Novom Sadu, Vladimir Višić iz Stare Pazove, održava nerazjašnjene veze sa hrvatskim faktorom, što posledično otvara pitanje hrvatskog mešanja u organizaciju pomenutih protesta.

Naime, iako je Višić po nacionalnosti Hrvat i godišnje odmore provodi u Hrvatskoj, to samo po sebi ne bi moralo puno da znači.

Međutim, kako saznajemo od dobro obaveštenih izvora, Višić je pre par godina zapao u velike finansijske probleme, pre svega zbog kreditne prezaduženosti, pri čemu je loše poslovanje imalo veze i sa njegovom sklonošću ka prekomernoj upotrebi alkohola. A onda je, kako tvrde Višićevi bliski saradnici, posle jednog od boravaka u Hrvatskoj, došlo do osetnog popravljanja njegove materijalne situacije.


Interesantno, do poboljšanja Višićevog materijalnog stanja, čemu je doprinelo i to što je dobio pravo da obrađuje poljoprivredno zemljište u vlasništvu Rimokatoličke crkve, dolazi upravo u vreme kada je navodno samoinicijativno rešio da se politički aktivira.

Podsetićemo da je Višić na nedavno održanim lokalnim izborima bio kandidat za odbornika na opozicionoj listi „Moguće je”, koju su činili „Srbija centar” (SrCe), Zeleno-levi front (ZLF), Novi DSS i Narodni pokret Srbije (NPS).
Imajući sve to u vidu, postavlja se pitanje u čijem interesu Višić sprovodi svoj „aktivizam“, što posebno dobija na značaju kada se uzmu u obzir saznanja da se nedavno u alkoholisanom stanju svojim saradnici poverio kako će „gaziti policiju traktorom”.

Ostaje da se vidi da li je pod time podrazumevao nameru da na predstojećem protestu u Novom Sadu isprovocira sukobe sa policijom, u očekivanju da bi tako mogao da pokrene „lavinu” događaja koji bi ishodili širom destabilizacijom prilika i pokušajem nasilnog preuzimanja vlasti, po scenariju Beomajdana.

Pogledajte više