NAVRŠILO SE GODINU DANA OD SUKOBA U BANJSKOJ NA KiM: Sutra pred sudom u Prištini ročište, a porodice ubijenih Srba bez rezultata obdukcije

D. Z. 24. 09. 2024. u 09:12

DANAS se navršilo godinu dana od sukoba u Banjskoj nedaleko od Zvečana kada su u sukobu grupe Srba i tzv. kosovske policije ubijena trojica Srba, Stefan Nedeljković, Igor Milenković, Bojan Mijailović, kao i kosovski policajac Afrim Bunjaku.

foto d.z.

Sukob je počeo u noći između 23. i 24. septembra, a povodom ovog događaja vode se istrage kako u Prištini, tako i Beogradu, dok je prvo ročište zakazano za sutra pred Osnovnim sudom u Prištini.

Iako je tzv. prištinsko tužilaštvo podiglo optužnice protiv 45 osoba, koje se optužuju da su bile deo „terorističke grupe“, mišljenje većine Srba povodom ovog događaja jeste da je u pitanju bila pobuna protiv terora koji prištinske vlasti godinama unazad sprovode pre svega prema Srbima na severu Kosova i Metohije.

I dok će se sutra pred sudom u Prištini pojaviti Vladimir Tolić, Blagoje Spasojević i Dušan Maksimović koji su uhapšeni posle ovog događaja i koji se već godinu dana nalaze u pritvoru, Banjsku, naselje nadomak Zvečana sa pedesetak srpskih domaćinstava, juče je „posetio“ ministar tzv. policije Kosova Dželjalj Svečlja, što meštani smatraju provokacijom, dok će im poseta tzv. premijera Kosova Aljbina Kurtija koja je najavljena za danas izazvati dodatni strah i uznemirenje.

- Oni sada likuju i dodatno nas zastrašuju, a mi smo ni krivi ni dužni bukvalno okupirani od strane tzv. kosovske policije i ne samo naše mesto, već čitav sever Kosova i Metohije - kaže nam meštanin čije ime iz razumljivih razloga ne želimo da spominjemo, a koji posebno ističe uzurpaciju hotelskog kompleksa Rajska Banja od strane tzv. kosovske policije, zbog čega je osamdeset zaposlenih ostalo bez svojih radnih mesta. Inače, protekle subote porodice ubijenih Srba su na grobljima u Leposaviću i Vrnjačkoj Banji obeležile godišnji pomen nastradalim u Banjskoj, dok rezultati obdukcije njihovih tela koja je rađena u Institutu za sudsku medicinu u Prištini još uvek nisu dostavljeni porodicama, što ukazuje na to da su usmrćeni brutalno, iz neposredne blizine.

Pogledajte više