Otkrivamo: Ko je zapravo Vladimir Višić, jedan od organizatora navodnog protesta poljoprivrednika u Novom Sadu?

Novosti onlajn

22. 09. 2024. u 12:59

Za 29. septembar na platou ispred zgrade Banovine u Novom Sadu najavljen je zajednički protest grupe udruženja poljoprivrednika i prozapadnih opozicionih struktura, sa vodećom ulogom “ProGlasa”, navodno zbog nezadovoljstva stanjem u kojem se nalaze poljoprivrednici, a zapravo kao nastavak pokušaja opozicije da, u sklopu Beomajdana, vaninstitucionalnim putem preuzme vlast.

Foto: Z. Grumić

Među glavnim organizatorima ovog protesta je Vladimir Višić iz Stare Pazove, osoba veoma upitnih moralnih kvaliteta, čiji je aktivizam, prema tvrdnjama njegovih saradnika, najvećim delom osmišljen, instruisan i usmeren iz inostranstva, odnosno iz Hrvatske.

Višić je, tako, u prethodnom periodu bio jedan od organizatora i predvodnika protesta poljoprivrednika na području Srema, ali i vođa blokada puteva koje su organizovane u Staroj Pazovi. Na očiglednu političku dimenziju njegovog angažovanja ukazuje i to da je na nedavno održanim lokalnim izborima bio kandidat za odbornika na opozicionoj listi “Moguće je”, koju su činili “Srbija centar” (SrCe), Zeleno-levi front (ZLF), Novi DSS i Narodni pokret Srbije (NPS), ali i to da je blisko povezan sa aktivistima pseudoekoloških organizacija, po kom osnovu je učestvovao na tzv. antilitijumskim protestima. Istovremeno, ovaj “borac” za zdravu i čistu životnu sredinu je u svom lokalnom okruženju poznat kao neko ko nemilice troši različite hemikalije (ali i ogromne količine dizela) kako bi u što kraćem roku ostvario što je moguće veće prinose sa svojih poseda.

Kada govorimo o Višićevoj oslonjenosti na strani faktor, od koga, kako smo već pomenuli, dobija smernice i instrukcije za svoje delovanje, više je nego indikativno da je sredinom jula ove godine na konferenciji u “Medija centru” u Beogradu govorio o teškom, gotovo neodrživom položaju u kojem se nalaze poljoprivrednici, da bi već narednog dana otputovao na letovanje u – Hrvatsku. Još interesantnije, tamo se, kako je komentarisao u svom okruženju, navodno slučajno susreo sa izvesnim pripadnikom hrvatske obaveštajne službe, što je svakom ko je upućen u njegove aktivnosti i iole politički pismen dovoljno da shvati “iz kog pravca vetar duva” kada je u pitanju Višić.

Po povratku iz Hrvatske, Višić se aktivnije uključio u “antilitijumske” proteste, pokušavajući da animira druge poljoprivrednike da traktorima krenu za Beograd i priključe se blokadama, u čemu međutim nije uspeo, pa je na protest održan u Beogradu 10. avgusta otišao sa svega par istomišljenika. Pošto su njegovi nalogodavci očigledno bili nezadovoljni takvim ishodom, Višić je narednog dana sam krenuo traktorom za Beograd sa namerom da blokira puteve, ali je od strane pripadnika saobraćajne policije u Zemunu zaustavljen i isključen iz saobraćaja jer mu je traktor bio tehnički neispravan.

U ovom kontekstu takođe su zanimljivi komentari njegovih sugrađana da Višić pokušava da od drugih “aktivista” prikrije istinu da je po nacionalnosti Hrvat, kako bi izbegao izvođenje logičnog zaključka da je on zapravo “hrvatski čovek”, i to posebno nakon što se našao u bliskim vezama sa strankom “SrCe”, za čijeg lidera Zdravka Ponoša je opštepoznata činjenica da gaji izuzetno topla osećanja prema Hrvatskoj.

Pogledajte više