KURTI HOĆE DA UKINE SVA SRPSKA DOKUMENTA: Tzv. kosovska policija kažnjavaće zbog vozačkih dozvola

D. Zečević

25. 08. 2024. u 11:12

POSLE isteka roka u petak po podne za zamenu srpskih vozačkih dozvola na kosovske, tzv. kosovska policija najavila je da će kažnjavanje za neposedovanje kosovskih vozačkih dozvola početi u ponedeljak.

Foto: Profimedia

"Paralelnim" vozačkim dozvolama tzv. kosovska policija smatra one koje su građanima Kosova i Metohije izdavale srpske policijske uprave gradova sa Kosmeta izmeštene u centralnu Srbiju, odnosno policijska uprava iz Kosovske Mitrovice koja je izmeštena u Rašku. Kako je najavio Veton Eljšani, zamenik regionalne policijske stanice sever, kazne za one koji ne poseduju kosovske vozačke dozvole iznosiće od 500 do 1.500 evra i takvi će biti isključivani iz saobraćaja. Odluku o zabrani korišćenja srpskih vozačkih dozvola za građane koji žive na severu KiM, tzv. kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova donelo je 7, a stupila je na snagu 9. maja ove godine.

Prvobitno je važila do 9. avgusta, dok je rok za zamenu bio omogućen do 23. avgusta. Tokom vikenda, prema navodima iz policije, vozačima će biti izricane samo opomene.
- Očito je u pitanju želja vlasti u Prištini da ukine sva dokumenta koja izdaju srpske institucije. Međutim, osim što primoravaju građane da srpske vozačke dozvole zamenjuju kosovskim, to čine na jedan ponižavajući način. Kada građani zamene dozvolu oni je unište umesto da je vrate vlasniku, pa oni koji imaju automobile sa srpskim registarskim oznakama moraju ponovo da vade srpsku vozačku ispravu koja im važi u centralnoj Srbiji - ističe za "Novosti" Marko Milenković iz NVO "Nova društvena inicijativa" u Kosovskoj Mitrovici.

I dok podsećaju da je Priština proces preregistracije vozila sa srpskih na kosovske odnosno tzv. RKS oznake na severu KiM pokrenule krajem 2022. sagovornici "Novosti" iz civilnog sektora podsećaju da je to izazvalo niz kriza, proteste, barikade, izlazak Srba iz kosovskih institucija...

- Budući da je usledila zabrana do tada korišćenih KM tablica, Srbi sa severa su tražili alternativna rešenja i oni koji su imali prebivalište vozila su registrovali na gradove u centralnoj Srbiji. Većina njih uspela je da registruje vozila na nekog drugog, rođaka ili prijatelja i koriste ih uz ovlašćenja - pojašnjava Milenković.

Tzv. kosovska policija još traži rešenja za korišćenje vozila sa srpskim registarskim oznakama tj. registracijama gradova u centralnoj Srbiji a koje će, kako ističu iz ove policije, još uvek tolerisati. Građani na severu KiM će moći da upravljaju automobilima srpskih registarskih oznaka uz ovlašćenja do iznalaska nekog "novog rešenja". Inače, prema nezvaničnim saznanjima, od aprila meseca do petka po podne sa srpskih na kosovske vozačke dozvole prešlo je više od 6.500 građana sa severa što je više od polovine vlasnika vozila. Prema raspoloživim podacima na severu KiM, oko deset hiljada vozila imalo je KM tablice koje su "prestale da važe" decembra prošle godine, dok je par hiljada vozila bilo sa drugim registarskim oznakama, kako kosovskim tako i gradova u centralnoj Srbiji.

Troškovi

ZA zamenu vozačkih dozvola potrebno je imati i kosovsku ličnu kartu, a što predstavlja dodatan problem onim vlasnicima koji je nemaju a žive na Kosovu i Metohiji. Zato na pitanje kako rešiti problem kosovskih vozačkih dozvola za osobe koje su rođene i žive na KiM, a nemaju kosovsku ličnu kartu, iz tzv. kosovske policije ističu da i za to traže rešenje. Građani za zamenu srpskih vozačkih dozvola moraju da izdvoje 40 evra.

Pogledajte više