Presuda

Novosti online 08. 08. 2024. u 20:00

Viši sud u Beogradu sudija Nebojša Đuričin, kao sudija pojedinac u parnici tužioca Piotr Mihailovitis Nikitin iz Beograda, koga zastupa punomoćnik Ivan Ninić, advokat iz Beograda, protiv tuženih NID kompanija "Novosti" a.d. Beograd i Andrijane Nešić, odgovornog urednika medija "novosti.rs", a čiji je zajednički pomoćnik advokat Marija Radovanović, advokat iz Beograda, radi naknade nematerijane štete, vrednost predmeta spora 100.000 dinara, po zaključenoj glavnoj i javnoj raspravi, doneo je dana 07.03.2024. godine:

Nikola Obradović

Presudu
Delimično se usvaja tužbeni zahtev, pa se obavezuje tuženi NID kompanija "Novosti" a.d. Beograd, izdavač elektronskog medija "Večernje Novosti" (novosti.rs) i Andrijana Nešić, odgovorni urednik medija novosti.rs da tužiocu Piotr Mihailovitis Nikitin iz Beograda na ime naknade nematerijalne štete zbog pretrpljenih duševnih bolova zbog povrede ugleda i časti nastale usled objavljivanja teksta pod naslovom "EVO KO JE PJOTR NIKITIN: Zadužio se kod zelenaša, pa pod okriljem noći krao pare - među prvima stigao na protest "protiv nasilja"" objavljenog dana 08.05.2023. godine solidarno isplate iznos od 60.000 dinara, sa zakonskom zateznom kamatom počev od 07.03.2024. godine kao dana presuđenja pa do konačne isplate, sve u roku 8 dana od prijema pismenog otpravka presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja.
Odbija se tužbeni zahtev tužioca Piotr Mihailovitis Nikitin iz Beograda u delu kojim je traženo da se tuženi obavežu da tužiocu solidarno isplate pored dosuđenog iznosa od 60.000 dinara na ime pretrpljenih duševnih bolova zbog povrede časti i ugleda iznos od još 40.000 dinara, sa pripadajućom zakonskom zateznom kamatom počev od 07.03.2024. godine pa do isplate, kao neosnovan.
Obavezuje se tužena Andrijana Nešić iz Beograda, odgovorni urednik medija "Novosti.rs" da iz teksta od 08.05.2024. godine pod naslovom naslovom "EVO KO JE PJOTR NIKITIN: Zadužio se kod zelenaša, pa pod okriljem noći krao pare - među prvima stigao na protest "protiv nasilja"" objavljenog u elektronskom mediju www.novosti.rs trajno ukloni (obriše) deo naslova koji povrđuje pravo ličnosti tužioca i to: "EVO KO JE PJOTR NIKITIN: Zadužio se kod zelenaša, pa pod okriljem noći krao pare - među prvima stigao na protest "protiv nasilja"", kao i deo koji glasi: "Pjotr Nikitin poznat je po tome što je pod okriljem noći iz prostorija u kojima se okupljaju članovi njegove organizacije ukrao sav novac namenjen finansiranju njihovih „manifestacija“. Njegovi saradnici razlog za to pronalaze u činjenici da je nedavno, našavši se pred ivicom bankrota, od izvesnih mračnih individua uzeo novac pod zelenaškom kamatom, kako bi mogao da plaća skupe psihoterapije koje su mu prepisane nakon teškog nervnog sloma koji ga je zadesio", bez odlaganja, a najkasnije narednog dana od dana pravosnažne presude.

Obavezuje se tužena Andrijana Nešić iz Beograda, odgovorni urednik medija "Novosti.rs" da o svom trošku objavi uvid i izreku presude u elektronskom mediju novosti.rs bez ikakvog komentara i bez odlaganja, a najkasnije narednog dana od dana pravosnažnosti presude.
Obavezuje se tuženi NID kompanija "Novosti" a.d. beograda, izdavač elektronskog medija "Večernje novosti" (novosti.rs) i Andrijana Nešić iz Beograda, odgovorni urednik medija "Novosti.rs" da tužiocu Piotr Mihailovitis Nikitin iz Beograda solidarno naknade troškove parničnog poslupka u roku od 8 dana od dana prijema pismenog otpravka presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Pogledajte više