BECAN JE BIO IDEJNI VOĐA: Nove informacije - Policija prati oko 100 pripadnika vehabijskog pokreta koji mogu da budu opasni

Tanjug

19. 08. 2024. u 10:55

MINISTAR unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da policija prati oko 100 pripadnika vehabijskog pokreta, za koje se procenjuje da bi mogli da budu opasni.

Foto: Đ.G.

- Prate se u smislu toga da postoji mogućnost da budu opasni, odnosno da učestvuju u nekim terorističkim aktivnostima - rekao je Dačić za televiziju Pink.

On je dodao da vehabijski pokret postoji dugi niz godina i decenija i da se smatra ekstremnim, ali da nisu svi pripadnici pokreta opasni po društvo.

Dačić je istakao da je vehabija Senad Ramović Becan, koji je u subotu ubijen u okršaju sa policijom u selu Hotkovo kod Novog Pazara, pošto je prethodno pucao na policiju, najveću štetu naneo upravo muslimanskom narodu i podsetio je da je on bio uhapšen 2007. godine i da je hteo da ubije tadašnjeg muftiju Muamera Zukurlića.

Dačić je naveo da se Ramović sumnjičio i da je direktno uticao na radikalizaciju Miloša Žujovića, koji je krajem juna iz samostrela teško ranio žandarma ispred ambasade Izraela u Beogradu.

- On (Ramović) je bio na neki način idejni vođa, odnosno uticao je na Žujovića i na još jednog berbera koji je uhapšen, a koji je takođe pripremao terorističke akte. To su sve konvertiti koji su prešli u islam - dodao je Dačić.

Zbog tih dela za Ramovićem je bila već raspisana potraga i on je trebao da bude uhapšen, ističe Dačić i dodaje da je Ramović bio u bekstvu i da ga je policija likvidirala primenjujući zakon, nakon što je ispalio tri ili četiri metka na policiju.

BONUS VIDEO:

Kako je nastao NED? Uništavali su Jugoslaviju, sada razaraju Srbiju

Pogledajte više