TAČI SE "PERE" DA NIJE BIO NA KIM: Nastavlja se suđenje u Hagu, nekadašnji lider tzv. OVK traži alibi za jedan period optužnice

S.S.R.

08. 07. 2024. u 07:00

SUĐENjE nekadašnjim liderima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hašimu Tačiju, Jakupu Krasnićiju, Redžepu Seljimiju i Kadriju Veseljiju, koji se pred Specijalizovanim sudom za zločine na Kosovu i Metohiji, terete za ratne i zločine protiv čovečnosti nastavlja se danas u Hagu.

Foto privatna arhiva

Svedočenje bi trebalo da nastavi Bisljim Zirapi, koji je bio načelnik Glavnog štaba tzv. OVK, a on je tokom prošle nedelje potvrdio da je postojala hijerarhija i organizaciona struktura unutar ove paravojne formacije. 

Zanimljivo je da je Tači, preko svog advokata Luke Mišetića, pokušao da odigra na kartu alibija. On je tokom ispitivanja Zirapija rekao da Tači nije bio na tzv. Kosovu od novembra 1998. do marta 1999. što je period koji tretira optužnica. Svedok je rekao da je Tači "tada u inostranstvu kao politički lider OVK pregovarao sa diplomatama". 

U sudnici je u petak govorio i zaštićeni svedok optužbe WO4445. On je govorio na sedici zatvorenoj za javnost, ali se na osnovu sudske dokumentacije zna da su ovaj svedok i njegov bili pristalice Demokratskog saveza Kosova Ibrahima Rugove. Pripadnici tzv. OVK su ih oteli, a onda je pronađeno telo brata koji je ubijen. Bio je upucan u grudi, glavu i nogu. Svedok je pretučen, a rekao je da u pritvoru video Redžepa Seljimija. 

Optužnica u 10 tačaka tereti "četvorku" za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i najmanje 102 ubistva u 42 nelegalna pritvora tzv. OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika Srba, Roma i "nelojalnih" Albanaca od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Kao saučesnici u optužnici su navedeni i: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Pogledajte više