VUČEVIĆ PORUČIO IZ BRATUNCA: Stradanje srpskog naroda potvrda kontinuirane genocidne politike

Novosti online 06. 07. 2024. u 13:45

PREDSEDNIK Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da je srpski narod tokom dva svetska rata kao i tokom ratova devedesetih na prostoru današnje Republike Srpske pretrpeo velike žrtve što, kako je naglasio, potvrđuje da se radi o kontinuiranoj genocidnoj politici sa jasnim ciljem – uništavanja srpskog naroda na tim prostorima.

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ Slobodan Miljević

- Tu opsednutost srpskim faktorom, rušilačkim i remetilačkim pokušavali su da 'izleče' istrebljenjem čitavog naroda. Po nekima u najmanju ruku nedobronamernim ljudima Drina je civilizacijska granica istoka i zapada. A po njima Srbi nema šta da traže na zapadnoj hemisferi - rekao je Vučević u Bratuncu na obeležavanju stradanja 3.267 Srba u srednjem Podrinju i Birču tokom 1992. i 1993. godine.

Dodao je da je komandant logora Jasenovac Maks Luburić imao istu logiku, a da su ga njegovi sledbenici prozvali general Drinjanin, jer se kleo da će od Srba očistiti prostor do reke Drine.

- I tako su nas tokom Prvog i Drugog svetskog rata klale raznorazne kame i handžar divizije - rekao je Vučević.

Vučević i zvaničnici Srbije i Republike Srpske položili su danas vence kod Spomen-krsta na groblju u Bratuncu.

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ Slobodan Miljević

Pored delegacije Srbije koju je predvodio premijer Miloš Vučević, venac je u ime institucija Republike Srpske položio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u pratnji predsednika Narodne skupštine Nenada Stevandića, premijera Radovana Viškovića, izaslanika srpskog člana Predsedništva BiH Boška Tomića i ministra rada i boračko-invalidske zaštite Danijela Egića.

Cveće su položile delegacije poslanika u Narodnoj skupštini Srpske, srpski predstavnici u zajedničkim organima BiH, članovi porodica poginulih iz regije Srednjeg Podrinja i Birča, delegacije Boračke organizacije Republike Srpske i drugih nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i Narodno-oslobodilačkog rata.

Pre polaganje venaca, patrijarh srpski Porfirije je služio parastos na groblju, do kojeg je došla litija od hrama Uspenija Presvete Bogorodice.

Obeležavanje 32. godišnjice stradanja Srba u Podrinju počelo je jutros liturgijom u Crkvi Uspenja Presvete Bogodorice u Bratuncu, koju je služio patrijarh Porfirije.

(Tanjug)

BONUS VIDEO

Pogledajte više