ŽUJOVIĆ VEHABIJAMA BIO MAMAC ZA SPAVAČE: Šta je prethodilo terorističkom činu ispred izraelske amabasade u Beogradu

B.Subašić- N.Jovanović

02. 07. 2024. u 12:31

TERORISTA Salahudin (Miloš) Žujović je u svoj ubilački pohod krenuo da bi oduzeo što više života, računajući na to da će i sam na kraju biti ubijen i tako postati šehid, što je termin kojim se označava "musliman koji je poginuo u ratu za veru"!

Privatna arhiva

O tome svedoči video snimak koji se, u međuvremenu, proširio vehabijskim društvenim mrežama po Balkanu, a koji prikazuje Žujovića kako nešto govori i podiže visoko uzdignut kažiprst, simbol "jednog Alaha". Njegove reči se ne čuju jer ih pokriva ženski hor koji peva na arapskom, a ispod njegovog lika je poruka ispisna arpskim pismom. Informatički stručnjaci ukazuju da je reč o kreaciji izvedenoj uz pomoć veštačke initiligencije, a poznavaoci arapskog da je reč o pozivu na verski rat za islam, džihad.

- Na snimku se čuje džihadististička pesma, a ispisane reči "Neka ga Alah prihvati kao šehida" govore da je napad na izraelsku ambasadu u Beogradu planiran, te da je u teroristički akt ušao sa idejom da pogine kako bi postao šehid-heroj, koga će slaviti vehabijsko bratstvo. Videoporuka je snimana za interne potrebe vehabija, sa ciljem da motiviše druge vehabije da ponove njegov "podvig svetog ratništva". Ovo je opasna faza i one radikalne vehabije koje nisu poznavale Salahudina i nisu bile udeo njegove mreže, mogle bi da počnu da se bude, motivisane da slede primer ratnika koji je otišao u smrt i stekao status heroja - kaže za "Novosti" Irfan Peci, stručnjak za terorizam koji je nekada i sam pripadao džihadističkom pokretu.

On tvrdi da je "samo u Novom Pazaru otkrio 30 ljudi koji su širili ovaj video-snimak Islamske države "pozivajući na džihad", ukazujući da je reč o "političkom testamentu".

Vehabizam, struja ili sekta, zavisno od tumačenja, suni islama, izdvojila se iz egipatske verske organizacije Muslimanska braća, koja se zalaže za ujedinjenje svih muslimana u jednu državu. Ona je za vehabije, koji se nazivaju i selefije i tekfiri i slične organizacije, slažu se stručnjaci, bila nedovoljno rigidna. Jer, ovi ekstremisti smatraju da Kuran nije verska knjiga već priručnik po kome se mora odvijati svakodnevni život, što po njihovom mišljenju, uključuje i obevezni džihad.

Miloš Žujović, rođen u pitomoj Maloj Vrbici nadomak Mladenovca je po pristupanju vehabijama uzeo ime Salahudin, veoma simbolično, jer je to ime nosio vojskovođa koji je srušio hrišćansko Jerusalimsko kraljevstvo, na zapadu poznat kao Saladin, prvi egipatski sultan, osnivač dinastije Ejubida.

Pripadnik egipatske Islamske braće bio je i Alija Izetbegović, koji je svoju čuvenu Islamsku deklaraciju napisao u duhu panislamizma te organizacije, a ideju islamske države BiH je propovedao uoči i tokom rata u toj bivšoj jugoslovenskoj republici. Teroristički napad u centru Beograda i te kako ima veze sa ovom pričom.

- Radikalni muslimani u Novom Pazaru, BiH i Severnoj Makedoniji su povezani i domino efekat Salahudinovog terorističkog napada mogao bi da se oseti u celom regionu. Napad je izveden sada jer je Rezolucija o Srebrenici iscrtala mete. Bio je to pisani poziv za džihad. Ovaj dokument će se pokazati opasnijim nego što se to moglo učiniti na prvi pogled - smatra Peci.

Država sve snage mora da usmeri na otkrivanje onih koji su obučili teroristu za napad, kažu iskusni stručnjaci.

- Terorista je izuzetno dobro i profesionalno obučen. Na to ukazuje izbor mete, vrata našeg žandarma koji je, srećom izuzetno dobro regovao i za dlaku izabrao smrt. Profesionalcima je jasno da je terorista uvežabavao napad baš na žandarme ili pripadnike neke specijalne jedinice koji nose balističke prsluke i jedine nezaštićene tačke su im vrat i glava. To što je pogodio metu iz pokreta, praktično bez nišanjenja i munjevito stavio drugu strelu u samostrel pre nego što je neutralisan, govori da je prošao ozbiljnu obuku kakvu daju specijalne jedinice širom sveta ili njihovi bivši pripadnici koji prodaju znanje. Da bi neko tako pogađao cilj potrebno je dva do tri meseca intenziv - ne obuke. Primarni cilj naših državnih organa mora da bude otkrivanje veza koje će nas dovesti do centra za obuku u kome Žujović sigurno nije bio sam. Postoji pravilo, da se za terorističku akciju angažuje trećina ljudstva, a za logistiku dve trećine - izričit je general u penziji, Milorad Stupar, osnivač i prvi komandant 72. specijalne brigade.

Danas o crvenom nivou

Ministar Ivica Dačić najavio je za danas analizu bezbednosne situacije, a na osnovu toga će biti doneta odluka o ukidanju crvenog nivoa bezbednosti:

-Istraga ide u pravcu samog terorističkog napada, kao i u pravcu sagledavanja stanja sa onim osobama koje su prepoznate kao vehabije. Pretresom određenih lokacija pronađeno je oružje, kao i amblemi i zastava Islamske države.

Da MUP Srbije od prvog trenutka radi na otkrivanju terorističkih veza svedoči i zahtev kolegama iz Crne Gore da otkriju gde se nalazi Besa, Žujovićeva supruga sa kojom je živeo u Novom Pazaru. Ona je nestala iz Srbije neposredno pre napada. Ova Albanka, rođena u Beranama je pronađena kod rodbine u Plavu, većinski albanskom delu Crne Gore, odakle njena porodica i vodi poreklo.

- Policija u Crnoj Gori joj je oduzela telefon i videćemo da li je sve tačno to što je rekla, kada telefon stigne nama na veštačenje. Teroristički čin se desio oko 11 časova, a ona je rekla da je bila u Plavu sa sinom i da je oko 11.15 videla da joj je na "Voc ap" stigla video-poruka koja joj je upućena oko 10.50. Ispričala je da je, kada je otvorila poruku, videla da je muž u gradskom autobusu i da joj govori da ga taj autobus vozi u dženet, odnosno u raj. Navela je da se uzbudila zbog takvih poruka, da ga je zvala, ali da se on nije javljao i da je kasnije na televiziji videla šta se dogodilo. Time se stavlja tačka na rasprave oko toga šta su bili motivi. Ovde se jasno vidi da je u pitanju teroristički akt - saopštio je juče ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

Besa Žujović, potvrđeno je, nije uhapšena već je, kako je navode u MUP Crne Gore, "dala iskaz" u Plavu. Inače, ova crnogorska varošica se nalazi u oblasti na tromeđi sa Srbijom, odnosno srpskom pokrajinom Kosovom i Metohijom i Albanijom. Poslednjih nekoliko godina tu je vidljiv priliv vehabija sa strane, koji žive u velikim novoizgrađenim kućama sa po nekoliko žena, pokrivenih burkama.

Reporteri "Novosti" su još pre nekoliko godina otkrili da planinskim bogazima iz Albanije, koje su nekada koristili teroristi OVK, krišom, u Crnu Goru, na KiM i u Rašku oblast dolaze "migranti" vehabijskog izgleda , za koje se govori "da imaju jake veze sa Islamskom državom". To potvrđuju i reči predsednika skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Milovana Drecuna, koji naglašava da Žujović nije delovao sam i da su otkrivene njegove veze sa drugim konvertitima iz hrišćanstva u islamski vehabizam.

- On je bio aktivan pripadnik u toj organizaciji i koliko sam uspeo da saznam, baš i nije bio prihvaćen među većinskim vehabijama u Novom Pazaru i okolini, ali je uspostavio dobre konekcije sa kosovskim i vehabijama iz Severne Makedonije i iz BiH. Sistem regrutovanja u vehabije je izuzetno dobro razrađen i pokušava da se ljudima koji imaju određene socijalne probleme ponudi kao utočište, kao neka nova porodica. Time pridobijaju ljude. U našem regionu napravljena je izuzetno brojna, široko rasprostranjena mreža radikalnog islama čija je suština da propoveda džihad protiv takozvanih nevernika. Njih tim idejama propovednici školovani u centrima u nekim arapskim zemljama. Tamo gde nemaju džamije okupljaju se po kućama - izjavio je Drecun.

Izgubljen identitet

TEZA koja se pojavila i medijima da je terorista Sabahudin, rođen kao Miloš Žujović imao psihičke probleme zbog kojih je postao žrtva ekstremističke sekte, nisu utemeljene, kaže neuropsihijatar i sudski veštak Ljiljana Simić:

- Možda je i imao neke psihičke probleme, ali u ovom slučaju nije presudno to, već nedostatak osećaja identiteta. U ovom teškom vremenu mladim ljudima se često sugeriše da njihov izvorni identitet nije dobar i da treba da ga zamene nekim drugim, a posledice, kao što vidimo, mogu da budu tragične.

Pogledajte više