LJUTI ZBOG SABORA UBACUJU SRPSKU U "BOSANSKI LONAC": Novi udar bošnjačkih političara skrivenih iza asocijacije nezavisnih intelektualaca

S. MIŠLjENOVIĆ 25. 06. 2024. u 12:02

KAO odgovor na Svesrpski sabor, bošnjačka politička kuhinja odlučila je da priredi konvenciju "Bosna je naša - Bosanska", čiji je formalni organizator Asocijacija nezavisnih intelektualaca "Krug 99", zajedno sa drugim nevladinim organizacijama iz FBiH. Nakon te konvencije, 4. jula u Sarajevu, plan je da se takvi skupovi održavaju širom Bosne i Hercegovine.

Foto D. Milovanović

Zanimljivo je da se političko Sarajevo sada krije iza nevladinih organizacija, jer je skup bošnjačke političke elite iz BiH i regiona, koji je u aprilu organizovao lider Naroda i pravde i ministar spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Elmedin Konaković, doživeo fijasko. Na taj skup nisu došli, lider SDA Bakir Izetbegović i Nermin Nikšić, predsednik SDP. Uprkos želji da se prikaže bošnjačko jedinstvo, efekat je bio sasvim suprotan.

Zbog Konakovićevog kraha sada je verovatno za organizatora izabrana nevladina organizacija na čije skupove dolaze svi bošnjački političari, nebitno kojoj stranci pripadaju. Sa njihovih događaja često se šalju poruke u kojima se traži "građanska BiH", to jest unitarna, članstvo BiH u NATO ili se osuđuje Rusija i "ruski uticaj".

Iz Asocijacija nezavisnih intelektualaca "Krug 99" saopštavaju da je konvencija odgovor na "urušavanje i pretnje celovitosti BiH".

- Očekuje se prisustvo građana iz svih struktura društva kako bi platforma patriotskog odgovora bila autentična. Konvencija nevladinih organizacija, akademske zajednice, političkih stranaka i građana treba da izrazi postignuto državotvorno, opštenarodno političko jedinstvo o temeljnim pitanjima suvereniteta bosanske države u datim istorijskim okolnostima. A posebno u kontekstu "Deklaracije svesrpskog sabora" i drugih doktrina podela i hegemonije nad BiH - kaže Adil Kulenović, predsednik Organizacionog odbora.

Iz Republike Srpske poručuju da su intelektualci iz Sarajeva očigledno promašili temu jer ništa u BiH nije "bosansko", već je srpsko, hrvatsko i bošnjačko!

- Iznenadio sam se informacijom da je sarajevski intelektualni krug odlučio da prekine zavet ćutanja, da su smogli snage da organizuju konvenciju koja će "biti u znaku odlučnosti, jasnih vizija i političkih opredeljenja i prema domaćoj i internacionalnoj javnosti, i prema unutarpolitičkim i spoljnopolitičkim akterima - istakao je Milorad Dodik, predsednik Republke Srpske.

On je naveo da, kao druželjubiv čovek, pozdravlja najavljeno druženje sarajevske intelektualne elite "zato što će ono biti još jedno veliko svedočanstvo besmisla BiH".
- Znači, poručiće da je dosta stranog intervencionizma, mešetarenja stranih ambasadora, nametanja, suspendovanja institucija od strane nelegitimnih pojedinaca, neustavnog delovanja, urušavanja sistema odlučivanja. Založiće se za poštovanje Ustava i Dejtonske strukture BiH, jednakih prava Srba, Bošnjaka, Hrvata. Veoma pohvalno - naveo je ironično Dodik, i poručio da od svega nabrojanog neće biti ništa.

Prema njegovim rečima, sarajevski intelektualci, izgleda, smatraju da BiH nije ni srpska, ni hrvatska, a ni bošnjačka, već ostalih.

- Ništa Srbi, ništa Hrvati, a bogami, ništa ni Bošnjaci. Samo Bosanci. Ako je verovati Ustavu, BiH pripada Srbima, Hrvatima, Bošnjacima i ostalima, u koje spadaju i Bosanci. Gospodo, bosanski može biti lonac, možda kafa u nekim kafićima centralne BiH, ali Bosna i Hercegovina, po Dejtonskom sporazumu, može biti definisana samo kao zajednička država tri konstitutivna naroda: Srba, Hrvata i Bošnjaka, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu. Ali, dobro je da ste skinuli masku. Dobro je da ste javno rekli ono što 30 godina mislite - da je BiH samo bošnjačka i da su Srbi i Hrvati za vas strano telo. Dobro je da svi vide ko razvaljuje BiH. Dugo vam je trebalo, ali nikada nije kasno - zaključio je predsednik Srpske.

I zamenik predsedavajućeg Saveta ministara BiH Staša Košarac rekao je da "bosanska BiH" ne postoji, i istakao da je to iluzija i velikobošnjački pusti san koji proizlazi iz "Islamske deklaracije", a ne iz dejtonskog Ustava i realnosti:

- BiH je dejtonska, sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Dejtonska BiH je ustavna i jedino je kao takva moguća. Nikakva "naša - bosanska" nije, niti će biti.
Košarac je rekao da je "Bosna - naša - bosanska" unitarna, antiustavna i antidejtonska, ma koliko se sarajevska intelektualna elita trudila da to umota u plašt "patriotske i građanske" inicijative.

- Ne osporavam nikome pravo na slobodu privatnog ili javnog okupljanja i izražavanje političkog stava, u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima. Problem nastaje kada se manipuliše činjenicama i kada se javnost na krajnje demagoški način pokušava ubediti u nešto. Krajnje je vreme da bošnjački politički i intelektualni krug postane svestan ustavne i dejtonske realnosti u kojoj ne postoji "bosanska" BiH već isključivo srpska, hrvatska i bošnjačka. I realnosti koja je zove Republika Srpska i Federacija BiH, i u kojoj BiH ne postoji bez Republike Srpske - istakao je Košarac.

Gostovali i Silajdžić i Čanak

MEĐU govornicima na skupovima "Kruga 99" bili su svi viđeniji bošnjački političari, od Bakira Izetbegovića, preko članova Predsedništva BiH Denisa Bećirovića i Željka Komšića, aktulenog ambasadora BiH pri UN Zlatka Lagumdžije, pa do i Harisa Silajdžića, nekadašnjeg člana Predsedništva BiH i dugogodišenjeg lidera Stranke za Bih. Na sesiji "Kruga 99" govorio je i bivši lider LSV Nenad Čanak.

Pogledajte više