ANALIZA "NOVOSTI" Šta se očekuje od nove runde briselskog dijaloga: Kurti sprema novu sabotažu da spreči ZSO

M. Stanojković

22. 06. 2024. u 07:08

VEĆI pomak u dijalogu Beograda i Prištine, koji je već duže u ćorskokaku, ne treba očekivati ni u sredu, za kada je zakazana briselska runda na visokom nivou.

Još jedna runda briselskog dijaloga bez ikakvog pomaka / Foto printskrin

Na sastanku predsednika Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija sa izaslanikom Miroslavom Lajčakom mogla bi da se "načne" tema evropskog predloga nacrta statuta Zajednice srpskih opština, ali je malo verovatno da će se u skorije vreme postići kompromis.

Ovako naši sagovornici vide mogući epilog nastavka briselskog dijaloga, uz posredovanje Evropske unije. Taj proces je trenutno u velikog krizi, jer se nakon određenih pozitivnih pomaka sve vratilo više koraka unazad, a sve zbog jednostranih poteza premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Nekadašnji šef diplomatije Vladislav Jovanović skeptičan je da će pomaka biti, uzimajući u obzir tradiciju sabotaže koju izvodi prištinska strana. On ističe i činjenicu da se Lajčak već "spakovao", pa sada "manje-više u nadoknadi vremena odrađuje zadatke":

- Kurti odlično zna da Lajčak i Brisel sada nisu u stanju da udare šakom o sto i da zatevaju odgovor Prištine, pa zato i može da se ponaša ambivalentno - navodi Jovanović, za "Novosti". - Ne očekujem da će iz nove runde proizaći neki opipljiv rezultat, ne mislim ni da će dijalog biti ugašen, i verujem da će posle sastanaka uslediti kvazioptimistične izjave.

Jovanović podseća i da ne treba zanemariti to da zbog opšte situacije velike sile nisu u stanju da ubrzaju rešavanje problema KiM, jer "gube sredstvo pritisaka". On ističe da EU ima širok dijapazon problema koje treba da rešava, pa zato ne sme previše da nas pritiska, jer im bez nas ne vredi "dobitak nezavisnog Kosova":

- Tu je naša šansa. Kad budu shvatili da ne mogu da zadrže "nezavisnost" Kosova i nas u svojoj orbiti, počeće da preisputuju svoje interese - da li im je bolje da zadrže manje ili izgube veće.

Istoričar i analitičar Srđan Graovac ističe da bi bio veoma iznenađen da bilo kakav nacrt statuta ZSO sada bude prihvaćen.

- Čak i ako se o tome bude govorilo tokom sastanka na visokom nivou, Kurti će nastaviti sa strategijom sabotaže - rekao je Graovac, za naš list. - Njegov najvažniji cilj je da spreči formiranje ZSO, koja mu ne odgovara ni iz unutrašnjih političkih pozicija, s obzirom na to da je na tim krilima i došao na vlast. Čak i kada bi Kosovo postalo nezavisno Kurti ne bi prihvatio ZSO, tako da je jasno da je teško očekivati bilo kakav pomak u pregovorima.

Graovac ukazuje na to da se EU očigledno svojski trudi da napravi kakav-takav pomak, jer je za njih od izuzetne važnost da dođe do nekog sporazuma:

- Kako bi se odblokirao pregovarački proces, njima je cilj da Beograd prizna nezavisnost Kosova, a oni se nadaju da će to i biti krajnji ishod pregovora. Svakako, pregovore o bilo kakvom nacrtu ne mogu započeti direktno ni Vučić ni Kurti, već će se sigurno više puta dolaziti s nacrtima i kod jedne i kod druge strane dok se ne postigne bilo kakva saglasnost. Na ovom sastanku može se samo očekivati da evropski predlog bude ponuđen, a da strane iznesu svoje zamerke.

Prethodni susret u septembru

POSLEDNjI susret na visokom nivou, kada su na sastanku u Briselu bili i Vučić i Kurti, održan je 14. septembra prošle godine. Nakon tog susreta predsednik Srbije je rekao da su razgovori okončani neuspešno, da je srpska strana prihvatila načelno kompromisan predlog EU, a da ga je Kurti odbio. Nakon toga usledili su susreti glavnih pregovarača na tehničkom nivou, a tema razgovora bilo je prevazilaženje situacije nakon zabrane upotrebe dinara na KiM.

Pogledajte više