KOSTIĆ I MILOVIĆ SE IZJASNILI DA NISU KRIVI: Na prvom ročištu u Osnovnom sudu u Prištini

D. Z. 12. 06. 2024. u 09:11

ZORAN Kostić i Dragan Milović, koji su uhapšeni 20 septembra prošle godine u Zvečanu i Prilužju kod Obilića na Kosovu i Metohiji, pod optužnicom da su počinili navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva tokom 1999. godine, na prvom ročištu pred Osnovnim sudom u Prištini koje je održano juče - izjasnili su se da nisu krivi.

foto privatna arhiva

U optužnici se navodi da su Milović i Kostić "tokom rata na Kosovu, u dosluhu sa ostalim pripadnicima policije, vojske i srpskih paravojnih formacija, nosili policijske uniforme i naoružani, svesno i namerno, postupali po planu i naređenjima svojih pretpostavljenih, direktno učestvovali u napadu na civilno stanovništvo albanske nacionalnosti".

- Bukvalno optužuju čoveka za ubistvo jedne porodice u mestu gde moj stric nije kročio od kada se rodio. Po ovome što sam video na jučerašnjem suđenju, optužnica može da se podigne svakom Srbinu za kojeg se odredi da je meta vlasti Aljbina Kurtija. Ovo je sramota i ovo su nekada radili nacisti pod komandom Hitlera, a sada se radi pod komandom Kurtija. Znači bukvalno se odredi lice koje smeta iz nekog razloga i onda se spremaju lažni svedoci i napiše optužnica da si ubio nekog negde, iako tamo nikada nisi bio, ali je to dovoljno da ti sude - naveo je na jednoj od društvenih mreža Milan Kostić, bratanac optuženog Zorana, povodom pomenute optužnice, dok su branioci dvojice Srba istakli da im je dokumentacija vezana za sudski proces samo delimično prevedena na srpski jezik. Inače, hapšenje Zoran Kostića, uglednog privrednika u Prilužju, srpskom selu u opštini Vučitrn, izazvalo je uznemirenost meštana, ali i njegove porodice, jer je uhapšen na prevaru kada su ga radnici tzv. kosovske elektroenergetske kompanije pozvali da izađe ispred kuće zbog navodnog kvara, da bi ga potom uhapsili pripadnici tzv. specijalne kosovske policije. - Kostić je jedan od najuglednijih Srba u Prilužju, ovde mu je čitava porodica i da se oseća krivim za bilo šta, sasvim sigurno nebi ostao da živi na Kosovu i Metohiji - pričali su posle njegovog hapšenja žitelji Prilužja, sela sa oko 2500 Srba, dok su članovi porodice isticali njegovo loše zdravstveno stanje i neadekvatno lečenje u pritvoru u Podujevu gde se nalaze obojica optuženih Srba. Inače, septembra prošle godine sa njima je uhapšen i Ilija Elezović, raseljeno lice iz Vučitrna u Mitrovici, koji je u međuvremenu zbog bolesti preminuo.

Pogledajte više