SPOMENIK BLERU, A VIOLA "SAHRANJENA": Priština prinuđena da prekraja listu svojih zaštitnika

D.Z. - S.S.R.

12. 06. 2024. u 07:00

U PRIŠTINU su se ovih dana, povodom obeležavanja 25 godina od potpisivanja Kumanovskog sporazuma i završetka NATO agresije, na mesto zločina vratili stari znanci na čelu sa nekadašnjim britanskim premijerom Tonijem Blerom.

Instagram

Njemu je u Uroševcu podignut i spomenik, a i "zaslužio" ga je izjavama da je bila prava stvar ubijanje našeg naroda tokom bombardovanja.

Među gostima je nedostajao Bernar Kušner, nekadašnji šef Verifikacione misije OEBS, koji je dao logističku podršku da se obračun sa teroristima OVK u Račku proglasi za ubijanje civila, a što je bio povod za bombarovanje SRJ. Na tzv. Kosovo, kako je saopšteno, juče nije mogao da dođe iz "logističkih razloga".

Oni koji ne znaju da je u pitanju stvarni događaj, gledajući fotografije iz Prištine, verovatno su pomislili da je reč o scenama iz filma, pogotovo kad se u jednom trenutku pojavila slika Blera i predsednice lažne države Vljose Osmani, sa još pet muškaraca, Albanaca sa KiM, koji se svi zovu isto - Tonibler!

- Budući da su albanske "političke elite" od 1999. godine do danas tzv. kosovsku nezavisnost gradile na narativu o isključivoj srpskoj krivici za ratna dešavanja, ali i kako tvrde, herojskoj borbi tzv. OVK, a pre svega na narativu o velikoj pomoći Zapada čitavoj toj borbi, utoliko imaju potrebu da grade spomenike zapadnim diplomatama koji su i doprineli kosovskoj ratnoj drami 1999. godine - ističe Aleksandar Gudžić, istoričar iz Gračanice, dok podseća da su na već podignuta obeležja Bilu Klintonu, Medlin Olbrajt, Džozefu Bou Bajdenu, sinu aktuelnog američkog predsednika, ali i da ulice i bulevare nazivaju njihovim imenima...

Foto Tanjug

Viola fon Kramon

Bivši sekretar NATO i još jedan stari prijatelj Albanaca Džordž Robertson, kazao je juče u Prištini da je ruski rat u Ukrajini egzistencijalna pretnja Zapadu, ali i Zapadnom Balkanu:

- Samit NATO, koji će biti održan u Vašingtonu 9, 10. i 11. jula, trebalo bi da se fokusira i na ono što Rusija radi na Zapadnom Balkanu. Dezinformacije, mešanje u izbore, destabilizacija, ekonomska destrukcija - sve su to instrumenti Rusije i njenih obaveštajnih agencija.

Svoje stare prijatelje Priština je ugostila u danima promenjene geopolitičke slike, kada gube one na koje su se najviše oslanjali. Na upravo završenim izborima za evroparlamentarce građani su u "penziju" oterali albanske uzdanice i lobiste - Violu fon Kramon, Tonina Piculu, Klemena Grošenja, a stranke nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok i kancelara Olafa Šolca provele su se "kao bosi po trnju".

Pusti snovi Hovenijera

AMERIČKI ambasador u Prištini Džefri Hovenijer zatražio je ponovo od "Kosova" i Srbije da sprovedu obaveze iz procesa dijaloga, istakavši da se dijalog mora završiti obostranim priznavanjem.

- Ništa manje od toga ne ispunjava viziju koja postoji za kompletnu, slobodnu, prosperitetnu i mirnu Evropu. Moramo se zajedno i kolektivno angažovati u ovim političkim izazovima - rekao je on.  

Pogledajte više