ZVANIČNICIMA GOBLENI, DASKE ZA SEČENJE, ZVONA ZA KOLAČE, TACNE: Javni funkcioneri ASK-u prijavili 630 poklona koje su dobili od državnika

Milica Stanojković

12. 06. 2024. u 11:09

VIŠE od 600 poklona koje su srpski zvaničnici tokom prošle godine dobijali prilikom susreta sa kolegama iz sveta, ali i iz zemlje, prijavljeno je Agenciji za sprečavanje korupcije. Među njima najvrednija je uramljena trodimenzionalna slika sa motivom zmaja, od zlata, sa cenom od 1.500.000 dinara, uručena predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. On je državni funkcioner koji je dobio i najveći broj darova - 136, procenjenih na oko pet miliona dinara, a svi su preneti u državni fundus.

Foto P. Milošević

Šef države je dobio i poklon, sablju sa ukrašenim koricama od 35.000 dinara, dok mu je za rođendan uručena uramljena replika člana 171 Dušanovog zakonika, procenjena na 50.000 dinara.

Na organizovanom prijemu za srpsku decu iz Hrvatske i Slovenije, Vučiću je dodeljeno platno sa otiscima dečjih šaka i porukom "Hvala na svemu, dragi predsedniče! Deca iz Borova, Trpinje, Negoslavca, Vukovara, Bobote". Na sajmu turizma poklonjena mu je replika spomenika Milunki Savić, koju je kao i sve ostale "suvenire" odlučio da prenese u javnu svojinu. Kao suvenir poneo je i limitirano izdanje šahovskog seta, kao i košarkašku loptu sa potpisima osvajača srebrne medalje na Svetskom prvenstvu u Manili. Takođe, prilikom postavljanja kamena temljca za novi SC "Radnički" uručena mu je bokserska rukavica, dok je drugom prigodom dobio još jednu boksersku rukavicu obloženu svarovski kristalima.

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić, tokom obavljanja dužnosti premijera, sa puta u Koreju od bivšeg tamošnjeg premijera ponela je desertni srebrni escajg - vredan 23.000 dinara. Tokom susreta sa albanskim predsednikom vlade, Brnabićevoj je Edi Rama darovao keramički tanjir za picu sa svojom slikom. Luksuzni stoni sat sa safirima i zlatnim kazaljakama, proizveden u radionici Hilser for Grant MacDonald u Londonu, darovao joj j Muhamed bin Zajed al Nahjan, predsednik UAE. Brnabićeva je takođe, svu svoju kolekciju, koja je procenjena na oko 306.000 dinara, predala u državno vlasništvo.
I ministar finasija Siniša Mali, koji je sa putovanja doneo darove od oko 80.000 dinara, odrekao ih se u korist države.

Ministra za ljudska i manjinska prava Tomislava Žigmanova uglavnom su darovali knjigama, šoljama, čajevima, kafama, medom, šampanjcem, viskijem... Šef Vladinog resora za kulturu Nikola Selaković kao ministar za rad, zapošljavanje i boračka pitanja je, na primer, tokom susreta sa azerbejdžanskim kolegom, dobio na dar tepih ručne izrade, čija je procenjena vrednost oko 36.000 dinara. Bratislav Gašić, kao ministar policije, u knjigu poklona upisao je i vatrogasnu sekiru, malu statuu vatrogasca, a sve svoje poklone vredne oko 106.000 dinara preneo je u javnu svojinu. Ministar policije Ivica Dačić, dok je obavljao dužnost šefa diplomatije, primio je na poklon figuru tradicionalnog maldivskog ribarskog čamca, kolekciju poštanskih markica povodom 20 godina diplomatskih odnosa Srbije i San Marina, pa i jednu lanenu košulju od delegacije Surinama. Svih darova se odrekao. Aktuelni premijer Miloš Vučević je kao ministar odbrane dobijao uglavnom makete zgrada odružanih snaga zemalja koje je obilazio, a među njima se našao i ukrasni kaiš od tkanine, replika kaiša iz 18. veka.

Direktora JKP Komunalac iz Leskovca Vladimira Sinadinovića saradnici su za rođendan obradovali šoljom za kafu sa natpisom "Gospodin direktor", sa nacrtanom košuljom i kravatom s jedne strane, a s druge strane je direktor zavaljen u svojoj fotelji.

Damama manje predmeta

OD ukupno 630 prijavljenih poklona, javni funkcioneri su primili 495, dok su se funkcionerke iz poseta vratile sa 135 poklona. Osim što su sa sobom ponele manje darova od svojih kolega, samo dva skupocenija uručena su funkcionerkama. Poklone vrednosti iznad 40.000 dinara dobijala je tadašnja premijerka Ana Brnabić.

Među poklonima funkcionera našli su se i zlatnici, gobleni, ali i alati, daske za sečenje, zvono za kolače, lutke, osveživači prostorija, a u kofer je spakovana i jedna preparirana životinja.

Prema podacima nadležne agencije, u registar su uneta 424 protokolarna dara, kao i 206 prigodnih. Najviše protokolarnih "suvenira" sa bilateralnih sastanaka posle predsednika Republike primili su Ministarstvo odbrane - 129 poklona i Ministarstvo spoljnih poslova - 51 poklon. U rasponu do 3.000 dinara uknjižena su 232 poklona, do 10.000 dinara - 203, dok je za pet procenjena cena viša od 100.000 dinara. Reč je o šahovskom setu, slikama, sudu sa kineskim motivima, vazi i zlatniku. Za 63 poklona još nije utvrđena vrednost.

U režim javne svojine preneto je 438 poklona, dok su kao lična svojina funkcionera zadržana 192 poklona.

Skupštinske vitrine kao muzej

SKUPŠTINA Srbije čuva brojne poklone u vitrinama. Među njima su keramički sud iz ranog bronzanog doba pre nove ere, poklon Parlamenta Kipra darivan 1981. godine, stakleni podmetači koje je, kao lični poklon, 2016. godine doneo tadašnji princ, a sada kralj Čarls. Na podmetačima se nalaze njegovi crteži, akvareli koje je slikao tokom posete Severnoj Africi, a oni su, zatim, uramljeni u lomljenom staklu.

U "koferu" tadašnjeg premijera Rusije Dmitrija Medvedeva, koji je došao u Beograd 2019. godine, kada je na čelu parlamenta bila Maja Gojković, bio je porcelanski set za čaj i kolači sa motivima baleta "Krcko Oraščić".

- Najveći broj poklona primili su javni funkcioneri na republičkom nivou, ukupno 560. Najviše poklona dobio je predsednik Republike - 136, kao i (zbirno) ministri - 143. Na pokrajinskom nivou prijavljena su ukupno četiri dara, od čega je tri primio predsednik Pokrajinske vlade AP Vojvodina, a jedan predsednik Skupštine AP Vojvodine - navodi se u izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije.

Posle predsednika Srbije, premijer Miloš Vučević je kao ministar odbrane sa putovanja doneo 68 suvenira, Vladimir Olrić kao predsednik Skupštine - 35, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić sa pozicije šefa diplomatije - 10, predsednica parlamenta Ana Brnabić - 22, ministar finansija - pet, dok je šef resora građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić prijavio četiri dara.

Pogledajte više