PREDSTAVNIŠTVO AMERIKE U SARAJEVU - BAZA GDE SE KREIRAJU UDARI NA SRPSKU: Prizvali iznad RS svoje bombardere

S. MIŠLjENOVIĆ 12. 06. 2024. u 10:31

AMBASADA Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, na čijem čelu je ambasador Majkl Marfi već dve godine, skoro svake sedmice se oglašava saopštenjima u kojima preti Republici Srpskoj i aktuelnom političkom vrhu RS raznim sankcijama. Njihova saopštenja su često ista kao i ona koja šalju bošnjačke političke stranke.

američka ambasada u bih foto avaz

U tim dopisima iz diplomatskog predstavništva SAD u BiH obavezno se pominje predsednik Srpske Milorad Dodik, a neretko se, između redova, ali dovoljno jasno, preti vojnim akcijama NATO protiv Banjaluke ukoliko Srpska "nastavi secesionističku politiku".

Na svaki potez Srpske koji povlači kako bi preuzela nadležnosti kojoj joj pripadaju po Dejtonskom sporazumu, iz Ambasade SAD stiže poruka da - RS krši "Dejton". Upornom zamenom teza Marfi i Ambasada SAD drže stranu političkom Sarajevu, s kojim zajednički rade na otimanju nadležnosti od Srpske, kršeći pritom Dejtonski sporazum.

Tako je Ambasada SAD u Sarajevu stala iza svakog poteza Kristijana Šmita, kojeg RS ne priznaje za visokog predstavnika, bio to plan otimanja imovine Srpske ili nametanje Izbornog zakona BiH. Polovinom prošle godine u američkoj ambasadi održan je peti "konsultativni sastanak eksperata o državnoj imovini". Ovo telo je nastalo baš na inicijativu iz dipomatskog predstavništva SAD i OHR, s ciljem da se uvede termin "državna imovina BiH".

Uvredljiva i preteća saopštenja Ambasade SAD postala su već tradicionalna oko proslave Dana Republike 9. januara. Tada se Srpska poziva da odustane od svog praznika, u saopštenjima se ukazuje da je proslava neustavna i da, navodno, vređa Bošnjake. Upravo su Amerikanci dodatno "uveličali" ovogodišnju proslavu Dana RS, jer su njihovi bombarderi nadletali Banjaluku, baš u trenutku dok je na svečanoj Akademiji govorio predsednik Dodik.

Marfi i ambasada na čijem je čelu, takođe, odavno su odustali od diplomatskog rečnika i počeli da upućuju uvrede na račun Srpske, nazivajući je "Divljim zapadom", a za Dodikove političke saradnike iskoristili su termin - ulizice. Takođe, Ambasada SAD u Sarajevu je mesto s kojeg se šalju informacije koga iz Srpske treba staviti na neku od američkih "crnih lista", na kojem je već celo rukovodstvo Srpske, pojedine firme i mediji...

Naravno, kritike zbog toga što Banjaluka održava dobre veze sa Moskvom su neizostavne.

Dodik nije prelazio preko Marfijevih i pretnji upućenih iz Ambasade. U jednom od poslednjih odgovora on je Marfiju poručio da bi "samo u ovoj prokletoj avliji mogao da glumata ambasadora, ponašajući se kao lokalni kabadahija". U objavi na društvenoj mreži "Iks" Dodik je istakao da ne veruje da će "SAD dozvoliti da ih na još nekom mestu u svetu blamira tip poput Majkla Marfija".

- Razmišljao sam da Marfiju na odlasku iz BiH pošaljem Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima, a onda sam se zapitao - šta će mu? Umesto tog, poslaću mu bajku "Pinokio", koju je on glavnom ulogom delimično oživeo u BiH. Pinokio je prestao da laže i postao je dečak. Eto šta Marfi treba da uradi da bi postao čovek - konstatovao je lider Srpske.

Ko koga prisluškuje?

I MI njih sad slušamo, ne slušaju samo oni nas. Znam ja šta oni pričaju - izjavio je "zagonetno" Dodik pre dve godine, a nakon što se otvorila priča da je zgrada Ambasade SAD u Sarajevu glavno mesto odakle se prisluškuju razgovori političara, pre svih onih iz Srpske. Takođe, iz Ambasade SAD u Sarajevu stižu i opstrukcije pokušaja dogovora domaćih lidera u BiH. Tako je "miniran" i dogovor lidera sa sastanka u Laktašima o Zakonu o Ustavnom sudu BiH bez stranaca.

Pogledajte više