VAŽNE PORUKE PATRIJARHA PORFIRIJA NA MOLEBANU: Ove reči su obeležile početak Svesrpskog sabora u Hramu Svetog Save

Tanjug 08. 06. 2024. u 10:33

PATRIJARH SPC Porfirije poručio je nakon molebana u Hramu Svetog Save, u okviru Svesrpskog sabora "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska", da se srpski narod danas sabira za duhovno jedinstvo i mir među svim ljudima i svim narodima, za naše dobro, ali i dobro svih koji žive sa nama i oko nas.

FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

- Sabiramo se u jedno, braća i sestre, da bismo darove dobijene od Boga upotrebili za dobro zbog svega i za sve, rečju, ne sabiramo se protiv bilo koga, nego se sabiramo za dobro najpre svoje ali i svih koji žive sa nama i oko nas - rekao je patrijarh u prisustvu predsednika Srbije i Republike Srpske, Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, kao i najviših zvaničnika Srbije i Srpske, članova vlada i građana.

Naglasio je da svaki drugi cilj i sadržaj sabiranja nije naš i neće i ne može biti blagosloven.

- Samo kada znamo ko smo i kada čuvamo i negujemo pravoslavni način života i vrednosti, kada sledimo svetosavski i kosovski zavet, mi dobro znamo ko smo - naglasio je patrijarh.

On je istakao da je Svesrpski sabor počeo u sabornom i zavetnom hramu posvećenom svetitelju Savi, duhovnom rodonačelniku našeg roda, da se pomolimo Bogu za jedinstvo duhovno i za sabornost našeg naroda, kao i za mir među svim ljudima i svim narodima.

- I zaista nema boljeg mesta za sabiranje i saborovanje, nema pogodnijeg mesta za početak svakog dobrog i blagoslovenog dela od Doma Božijeg. Jer kao što Hristos kaže, gde su dva ili tri sabrana u ime moje, onda sam ja među njima. Zato drugo ime za crkvu i jeste sabor. Sabrani u crkvi, jedno smo sa Bogom, a kada smo jedno sa Bogom, onda smo svi jedno među sobom - naveo je Porfirije.

Pogledajte više